Batec, franquesa i rigor, al marge. Entrevista al membre de l’ACE-CEEC Ivà Gallego

“Caminar, per a Thoreau, és una activitat reflexiva i espiritual, encara que sigui del tot física: ens allibera la ment i l'ajuda a tenir pensaments de més volada, i permet que descobrim trossos de nosaltres mateixos que la vida en societat ens amputa”

Fa pocs anys, Angle Editorial va publicar en català l'obra essencial de Thoreau : Caminar. De la traducció se'n va fer càrrec Marina Espasa, que també va prologar el naturalista, filòsof i escriptor nord-americà amb reflexions sensates com la que encapçala el text. Els camins han estat sovint els grans oblidats dels entorns rurals quan és en ells que hi batega la dimensió humana més essencial i lliure i s'hi respira l'esdevenir de la història. Han estat cruïlla de civilitzacions, espais d'intercanvi cultural i social… Hi ressonen converses i esforços. I acompanyen qui els vol transitar fins a espais ignots on probablement cultivar no és tan sols un gest agrari, sinó també meditatiu i contemplatiu.


És enòleg i biòleg i probablement per aquesta doble sensibilitat ha triat per al seu projecte enològic més personal el nom de Vins de Paret Seca . Homenatge a les construccions més antigues que s'estenen per tot el país, sovint menystingues, sovint ferides de mort. “Son el patrimoni dels humils” llegia recentment en un article publicat pel periodista Jordi Bes. I en aquest recer d'humilitat, Ivà Gallego ha trobat l'aixopluc per presentar i significar una nova línia de vins “que parlin del paisatge, dels entorns on creixen les vinyes. La pedra seca com a refugi, marge de vinyes, camins de pas, que narra de la història del vi des dels seus inicis, a l'època dels ibers, fins a l'actualitat”, dirà. Una nomenclatura que reivindica la lentitud – “la pedra seca parla d'un ritme pausat, d'èpoques en què no es valorava tant la immediatesa” - i que pot abraçar els vins que ara neixen al Penedès però que més tard ho podrien fer a la resta dels Països Catalans. Com a biòleg, incidirà en la importància de mantenir l'ofici de marger que perpetua més enllà de la bellesa del paisatge rural, l'equilibri dels ecosistemes, perquè la pedra seca és cau de biodiversitat.

Ivà Gallego

Enòleg amb experiència

Ivà Gallego té una dilatada experiència com a enòleg en cellers referents de les denominacions d'origen Penedès, Costers del Segre i més recentment Tarragona. Aquest 2020 incert i estrany ha tingut temps per reflexionar i ha decidit seguir l'ofici a empreses de tercers, però també a caminar sol: “La idea ve de lluny. Les ganes i el desig de fer un vi que no respongui ni a modes ni a tendències, ni em faci estar encotillat i on sentir-me còmode, m'han portat fins aquí”, explicarà. Té molt clar que vol fer vins que siguin mirall de les vinyes on neixen, amb acompanyament subtil i mínima intervenció, deixant que s'expressi cada gra de raïm. “El fet de portar tants anys elaborant vi et dona perspectiva i et permet estar pendent no només dels aspectes puntuals de l'elaboració, sinó preveure cap a on vols anar i cap a on vols portar el vi”, afegirà Ivà Gallego. Projectar, en definitiva.

Ivà Gallego: “Podria haver estat mes fàcil començar amb un xarel·lo, però vaig decidir-me pel macabeu, perquè és un raïm més auster i també parla del paisatge penedesenc. Per posar-lo en valor i mostrar el que pot donar amb un vi jove”.

Vins de Paret Seca

Neix amb un primer vi de l'anyada 2020 : un macabeu de vinyes de més de 30 anys que cuida a l'Arboç (Baix Penedès) un viticultor, pagès i amic seu “seguint els ritmes de la natura i estimant la terra”, dirà Gallego. “Quan poda, reconeix les diferents varietats per la fusta”, adverteix per confirmar el diàleg íntim que mantenen pagès i cep. “Busco bons amics com el Pepitu i la Maria que em van proposar vinificar al seu celler Entre vinyes, al Parc Natural del Foix”, comenta en un gest de complicitat que vol que impregni també els vins que vindran. S'estrena amb una varietat que sovint ha sobreviscut al marge: “Podria haver estat mes fàcil començar amb un xarel·lo, però vaig decidir-me pel macabeu, perquè és un raïm més auster i també parla del paisatge penedesenc. Per posar-lo en valor i mostrar el que pot donar amb un vi jove”. També per retrobar-se i expressar-se ell mateix amb franquesa. Sap que hi ha pocs però bons macabeus amb elevada capacitat de guarda. Però ell n'ha volgut ressaltar la joventut, l'acidesa natural i el potencial aromàtic sobri, amb un treball molt fi amb les mares durant tres mesos. El resultat és un vi vibrant i mineral, on es reivindiquen les notes de fonoll i el sotabosc mediterrani. I la salinitat. N'ha embotellat 3.100 ampolles que es podran comprar directament a Vins de Paret Seca. “No farem una distribució a l'ús, volem estar en contacte amb el consumidor i venedor i incidir en la xarxa de proximitat. També es vendran en algunes botigues especialitzades i se servirà a restaurants afins”, explica Ivà Gallego. De l'etiqueta en ressalta un traç vermell que connecta el vi amb la senyalització que guia a qui transita els camins de la Mediterrània. El dissenyador Rai Benach ha treballat a consciència un disseny que juga amb les connexions visuals. I dona joc al tacte amb el relleu de la tipografia.

Vi paret seca

“És un orgull per als sommeliers que apareguin projectes petits amb aquesta sensibilitat”, diu Ferran Centelles , responsable de la partida de begudes d'ElBulliLab i col·laborador de Jancis Robinson. “És un macabeu que té consistència, frescor, textura, una nota vegetal positiva, tocs anisats i és més mineral que afruitat. És un vi molt gastronòmic” , assenyala el sommelier català. “Evolucionarà bé en ampolla sense necessitat de criança amb fusta. Està molt bé que s'hagi fet una aposta diferenciada al Penedès, vinificant la macabeu”, traslladarà en directe a Ivà Gallego en una presentació virtual que l'enòleg fa al seu canal d'Instagram. “És un vi finíssim...”, reblarà Centelles. I l'enòleg apunta als terrenys calcaris i propers al mar, a la maceració curta amb les pells, a la decisió de no clarificar ni filtrar el vi, a deixar que lliurement s'expressi la vinya. “Transmetre la idea en un estil no és fàcil, com tampoc fer-ho amb tant de sentit, i tu ho aconsegueixes, Ivà” , li dirà el sommelier Ferran Centelles.


Vins de Paret Seca inicia ruta amb elogis encertats d'algú que sap molt bé què amaga una copa de vi. En un any de revessos, Ivà Gallego s'ha endinsat en el camí del risc i de l'assertivitat, que vol que el dugui a cellers amics, varietats autòctones i sòls vius per crear vins fins i subtils. El següent serà un xarel·lo brisat que ara mateix reposa en gerres de fang. Hi ha batec, franquesa i rigor, al marge.

Font: Nació digital - Artícle: Batec, franquesa i rigor, al marge

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation