Vi Novell, un vi amb Denominació d’Origen

L'anyada 2020 del Vi Novell ja està al mercat . Els primers vins de l'any van arribar, com mana la tradició, el passat dimecres 11 de novembre per maridar les pròximes setmanes, fins que comencin a sortir els primers vins joves.

Aquest vi, de producció limitada i considerat producte de temporada , es caracteritza per ser un vi afruitat i fresc que recorda al raïm. I, a més de maridar perfectament amb altres productes de temporada o amb derivats del porc, és un vi amb Denominació d'Origen .

La iniciativa per recuperar el Vi Novell va sorgir fa cinc anys d'un grup de cellers que, sensibles a aquesta tradició tan nostrada, van presentar la proposta a l'INCAVI. Avui dia ja en són 10 els cellers que elaboren Vi Novell arreu del territori català i sota l'empara de diferents denominacions d'origen vinícoles.

Així, sota la Denominació d'Origen Conca de Barberà , la més productiva pel que a Vi Novell es refereix, hi trobem fins a 4 cellers: Celler Carles Andreu , amb el seu Carles Andreu Trepat Novell 2020 Negre ; Portell Vins i Caves , amb dues referències, Portell Blanc de Blancs Novell 2020 i Portell Rosat Trepat Novell 2020 ; Sanstravé -nova incorporació d'enguany- amb el Jove i Roig 2020 Negre ; i Vins Petxina , que enguany afegeix una nova referència al seu Garrí Novell , el Garrí Novell Salvatge 2020 Negre .

Sota la Denominació d'Origen Penedès hi trobem 3 cellers elaboradors de Novell: el Celler Cooperatiu La Granada , amb les versions blanc i rosat del seu Vi Novell; Covides , amb el Vi Novell Xarel·lo 2020 Blanc ; i Maset , amb el Donzell 2020 Blanc .

La resta de referències les trobem sota les denominacions d'origen Empordà, Montsant i Terra Alta, amb tres vins negres: el Novell del Celler Cooperatiu Espolla (DO Empordà) , el Vi Novell del Celler Masroig (DO Montsant) , i el Novell de Bot Garnatxa 2020 Negre de Sant Josep Vins , a la DO Terra Alta .

I si la dita Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi serveix per situar l'arribada del Vi Novell en el calendari, una altra dita ens ajudarà a trobar-lo: On hi ha ram hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi . Seguint la tradició, encara hi ha botigues que pengen la seva branca de pi a la porta per indicar que ja ha arribat el Novell. En tot cas, en ser un producte de proximitat, és de fàcil trobada a cellers i botigues de barri.

vi novell 2020

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation