El passat mes de març ens vam veure obligats a ajornar el Congrés Internacional de l'Enologia i el Cava i la de la Nit de l'Enologia , degut a la crisi sanitària per la Covid-19. Des de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya hem estat treballant intensament des d'aleshores, per tal de poder fer el nostre Congrés anual. Finalment, a causa de la situació excepcional en la qual estem vivint, de la incertesa i canvis constants de les mesures i protocols per tal d'aturar la propagació del virus, hem hagut de reconfigurar tot el programa i format habitual. Aquesta segona edició del Congrés Internacional ACE de l'Enologia i el Cava que comprèn el XXXI Congrés ACE dels Enòlegs, i el XXXVII Congrés Internacional del Cava. Se celebrarà el 23 d'octubre de 2020 al llarg del matí de manera telemàtica i s'utilitzarà la plataforma ZOOM | |
'Noves tècniques per a vells problemes'El congrés d'enguany, patrocinat per Enartis , pretén revisar alguns vells problemes a la llum de noves solucions , així com trencar paradigmes establerts del món del vi, sobre els que la ciència ens ha permès ampliar coneixements. Començarem amb un tema recurrent: l'estabilitat proteica i la seva avaluació, sobre la qual es presentaran els últims resultats. La funcionalitat dels tanins, vells coneguts en el món dels coadjuvants, encara que actualment s'utilitzin també com a additius, serà objecte dels principals resultats d'una tesi doctoral realitzada entre la URV i la Universitat de Bordeaux. També s'abordarà un tema clàssic, l'excés de calci en el vi, la seva misteriosa inestabilitat, i com resoldre-la. INCAVI-IRTA presentarà, per part seva, un estudi sobre la utilització de pol·len com a activador sostenible en vi i cava. El cicle conclourà posant blanc sobre negre l'impacte dels diferents materials i formes dels dipòsits de fermentació i la seva influència en el caràcter final del vi. Un programa ambiciós i disruptiu amb el propòsit d'aportar nous coneixements als professionals assistents, motivar la innovació i assegurar la qualitat dels seus vins i caves. Les conferències seran gratuïtes però necessiten prèvia inscripció en aquest enllaç | |
Els ponents:
La clausura i conclusions del cicle anirà a càrrec de:
Podeu consultar el programa complet del Congrés en aquest enllaçAvís important: queden ajornats el tast diferencial de Prosecco i els Premis 'Nit de l'Enologia'En horari de tarda estava previst realitzarà un tast diferencial en format presencial de manera simultània en tres ubicacions, la Wine Business School a Vilafranca del Penedès, la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i en la Confraria del Cava Sant Sadurní a Subirats. Al final de l'acte presencial s'havia de fer el lliurament dels premis que tradicionalment s'atorguen durant La Nit de l'Enologia en reconeixement a la labor i mèrits de professionals vinculats al món vitivinícola. Per raons de les restriccions decretades per les autoritats en el dia d'ahir, a causa de la pandèmia, el tast diferencial de Prosecco de la tarda, així com el lliurament de premis de La Nit de l'Enologia , queden ajornats fins a nova informació. L'organització El Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i l'Associació Catalana d'Enòlegs, en col·laboració de la Confraria del Cava Sant Sadurní, organitza l'esdeveniment en un esforç continuat d'unir sinergies al voltant de la innovació en vitivinicultura científica. A més de les entitats esmentades, el congrés comptarà amb el suport i difusió del projecte internacional VitaGLOBAL , de manera que les conferències s'impartiran en espanyol. | |