Bages Turisme i la DO Pla de Bages creen la Ruta del Vi per convertir la comarca en un referent de l’enoturisme cultural

La ruta ofereix un gran ventall de propostes amb un fort component cultural i històric, convertint-se en la primera ruta d'enoturisme cultural de Catalunya

La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages ja és una realitat. Aquest projecte, en el qual Bages Turisme i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages han estat treballant durant tot aquest any, es presentarà de manera oficial divendres en l'acte inaugural de la Festa de la Verema del Bages. La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages vol posicionar la comarca com a referent en enoturisme, posant en valor els vins que es fan a la comarca però també elements patrimonials i paisatgístics únics al món, com les construccions de pedra seca o el Geoparc de la Catalunya Central.

La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages organitza i articula tota l'oferta enoturística dels 15 cellers de la DO Pla de Bages, i proposa als visitants diferents activitats per fer a la comarca en funció dels seus interessos. Es tracta doncs d'una ruta que cadascú es pot fer a mida i que s'adreça a tot tipus de públic, però molt especialment a totes les persones que tenen un interès especial en el món del vi o que es consideren wine lovers .

El desenvolupament d'aquesta ruta ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i compta amb la implicació de l'àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages, la DO Pla de Bages i els 15 cellers inscrits a la DO. També en forma part Bagesterradevins, agència turística especialitzada en el món de l'enoturisme. La informació i el fullet informatiu de la ruta ja estan disponibles al web provisional https://www.rutadelvidobages.cat/ . Un logotip propi identifica totes les propostes turístiques inscrites a la ruta.

Primera ruta d'enoturisme cultural de Catalunya

La ruta del vi de la DO Pla de Bages ofereix un gran ventall de propostes amb un fort component cultural i històric que permeten descobrir el patrimoni i el passat vitivinícola de la zona, sovint desconegut per molts. Els seus punts més diferencials són:

  • El p atrimoni vitivinícola de la pedra seca. El Bages és el territori amb més concentració de tines i barraques de pedra seca a peu de vinya, algunes de molt rellevants com les Tines de la Vall del Flequer. L'art de la pedra seca està considerat patrimoni immaterial UNESCO des de 2018.
  • El Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. Una geologia única que condiciona i dona caràcter als vins, amb amb 2 parcs naturals, serralades, bosc i paisatges rurals i elements tan icònics com la muntanya de Montserrat.
  • La historia de les antigues nissagues de vitcultors, cooperatives centenàries i petits projectes familiars. Una història que es remunta a l'Edat Mitjana, quan el cultiu de la vinya es va expandir sota la influència del Monestir de Sant Benet de Bages i que va tenir, a mitans del segle XIX, el seu momento de máxima esplendor.
  • Varietats autòctones i vins de qualitat. Els cellers de la DO Pla de Bages treballen per elaborar vins de gran qualitat i per recuperar i impulsar varietats autòctones com el picapoll i el mandó.

Per tot això, la Ruta del Vi estructura una oferta segmentada d'experiències singulars per a tots els gustos, com pot ser la descoberta de les barraques de pedra seca, activitats de turisme actiu entre vinyes (buggies, enotrekking, ciclisme, a cavall...), propostes d'enoturisme cultural (visites a Manresa o a Cardona), vi i gastronomia (picnics entre vinyes, maridatges, visites a cellers amb dinar...), i també activitats d'enoturisme premium.

ruta del vi bages

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation