«Ha sigut una verema plena de desafiaments i això no és l’habitual de cada any» Parlem amb Jordi Benito enòleg de De Muller

Des de l'ACE-CEEC ens hem apropat a visitar les vinyes De Muller, un celler centenari de Reus, per saber com s'ha viscut aquesta esperada i temorosa verema 2020. Hem parlat amb l'Enòleg Jordi Benito, membre de l'ACE-CEEC.

Tot i els temps excepcionals en els quals vivim immersos, des del passat mes de març, juntament amb la nova normalitat. Hem entès que, la vida segueix el seu transcurs i la naturalesa no entenen de confinaments i pandèmies. Així doncs, com cada any ha arribat el temps de la verema i tots els cellers han ajuntat forces per recuperar una collita que s'ha avançat a causa del clima i molts cellers també han patit l'afectació del fong Míldiu.

Des de l'ACE-CEEC ens hem apropat a visitar les vinyes De Muller, un celler centenari de Reus, per saber com s'ha viscut aquesta esperada i temorosa verema 2020. Hem parlat amb l'Enòleg Jordi Benito, membre de l'ACE-CEEC.

De Muller és un celler el qual la seva història remunta el 1851. Ofereix vins d'una qualitat excepcionals i apreciats a tot el planeta. Actualment De Muller produeix una extensa i variada gamma de vins de qualitat sota les Denominacions d'Origen: Tarragona i Priorat; juntament amb el conegudíssim vi de missa, el qual dóna fama i nom a la seva marca en el món sencer. El celler actualment exporta el 60% de la producció als mercats internacionals, i venen el 40% al mercat interior.

celler de muller

Amb una àmplia gamma de productes, els vins de la DO Tarragona, procedents de les gairebé 200 Hectàrees de vinyes pròpies, a on es cultiven varietats blanques, com el Macabeu, Moscat d'Alexandria, Xarel·lo, Garnatxa Blanca i Chardonnay; i varietats de vi negre, com el Merlot, Cabernet Sauvignon, Ull de llebre, Garnatxa, Pinot Noir, Syrah i Samsó.

Al Priorat hi podem trobar la Finca de les Pusses de 33 hectàrees de vinyers propis on hi cultiven varietats com la Garnatxa negra, Garnatxa negra peluda, Merlot, Syrah, Ull de llebre o el Samsó. D'on surten diferents vins de criança i reserva amb molta història, però en destaca un vi molt singular, entre altres: Les Pusses. El mateix enòleg el defineix com 'l'antítesi' del Priorat, és un cupatge de les varietats Syrah i Merlot i la seva criança es duu a terme en botes de roure hongarès durant catorze mesos.

Durant la trobada Benito també ens avança que estan treballant amb el que serà un nou vi del Priorat, que podrem tastar pròximament. Una carinyena 100% de vinyes velles, que se n'extraurà una producció limitada d'unes mil ampolles.

jordi benito de muller

«Primer fem els números i després el vi»

L'Enòleg Jordi Benito, membre de l'ACE-CEEC, va aterrar a De Muller l'any 2002 després d'una llarga trajectòria amb un bagatge nacional i internacional. La innovació i la tradició són fonamentals per l'enòleg i es nota amb el resultat de les produccions, on el 2002 produïen un milió i mig de litres als cinc milions de l'actualitat. També ho avalen una gran quantitat de premis que reben.

«La nostra filosofia és fer vins que puguin estar a l'abast de totes les butxaques, però que cada un tingui un valor afegit, que fa que els clients es decantin per alguns dels nostres vins.» Afegeix que, amb els vins que més hi guanyen són els d'entre 5 i 10 euros l'ampolla. Primer fan els números i després el vi, comenta l'enòleg del celler.

jordi benito de muller 2

«Ha sigut una verema plena de desafiaments i això no és l'habitual de cada any»

Aquest any ha sigut un any atípic en tots els sentits. De Muller no ha patit les dures conseqüències del fong Míldiu, ja que no treballen amb vins ecològics. Però les pluges i la calor han fet que aquest any hagin collit més per estat sanitari, que no pas per graduació; això ha fet variar molt l'estat del raïm, comenta Benito. Afegeix que, ha sigut una verema plena de desafiaments i això no és l'habitual de cada any. Mirant la part positiva, a través del seu bagatge ho considera com una motivació per treballar i afrontar aquests reptes.

Pel que fa a la collita, al Priorat han tingut més collita que l'any passat, just a la zona d'entre Bellmunt del Priorat i El Molar. A Tarragona, depenent de la varietat han fet més o menys.

fudres de muller vi de missa

«Tot i que una gran part del vi no es pot digitalitzar, s'ha d'estar connectat, per això hem obert una botiga en línia.»

Una empresa amb aquesta tradició i trajectòria ha de trobar l'equilibri entre conservar la tradició i estar actualitzat. És per aquest motiu que aquest any 2020 (just abans de la pandèmia) van fer un canvi d'imatge de les etiquetes dels vins monovarietals de la DO Tarragona. Des del departament d'exportació, comunicació i màrqueting ens comenten que tenen pendents més canvis.

Pel que fa a digitalització, han renovat i actualitzat el web i han obert una botiga electrònica. Consideren que tot i que una gran part del vi no es pot digitalitzar, s'ha d'estar connectat, per això han obert una botiga en línia. Un pas més per evolucionar de manera virtual.

Durant els mesos de confinament a causa de la Covid-19, el celler no va arribar a tancar mai. Tot i que van patir una afectació considerable, sobretot, els mesos de març i abril. En l'àmbit d'exportació han patit una mica de tot, ja que la situació és molt variada. I pel que fa al famós vi de missa, està completament parat, perquè el sector també ho està. També afegeixen que, durant el confinament van notar un increment a l'hora de servir vins als supermercats.

vi de missa de muller

El Vi de Missa de De Muller, un fenomen fruit de la constància, l'envelliment, la força i la feina ben feta.

De Muller de Reus elabora el conegut vi de missa, un vi dolç de garnatxa blanca i macabeu, elaborat seguint les prescripcions de la Sagrada Congregació Romana, motiu pel qual el 1883 els va ser concedit el Certificat Eclesiàstic de Puresa Litúrgica i del qual és líder mundial. Fan servir tres de les bótes més grans i més antigues de Catalunya, unes fudres centenàries de 55 mil litres de capacitat, fetes a principis del segle XX.

Jordi Benito comenta que les soleres i els vins dolços anys enrere no es venien tant, ells tenien la tradició del vi de missa i per aquest motiu van continuar. Les modes van canviant i actualment el vi dolç torna a estar ben valorat a les taules, a part, són dels pocs que venen ranci amb envelliment de fusta. El procés d'elaboració de les soleres siguin dolces o seques, dels vins rancis, el Pajarete (prestigiosa solera, la més antiga envellida a la solera mare del 1851) amb o el vi de missa, són uns dels processos més pacients, els vins descansen en un espai extraordinari que els fa únics i que gaudeixen de l'envelliment i del pas del temps. Un clar testimoni del seu respecte per la tradició d'aquest celler.

També fan vermuts, fa vint-i-un anys De Muller va agafar el relleu de l'empresa Cochs S.A. Dedicada principalment a l'elaboració del tradicional Vermut Iris de Reus. La fórmula secreta de l'Iris es continua elaborant igual que el primer dia. També embotellen, un vermut reserva singular amb la maceració de les herbes en bocois i dipòsits de fusta que prèviament han criat vins. Tanmateix, utilitzant el sistema de criadores i soleres pel seu envelliment.

sol i serena de muller

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation