Suport al sector vitivinícola ’Caminem junts per enfortir el sector vitivinícola català’

Aquest mes de setembre es publicaran els ajuts que serviran per fer front a les conseqüències de l'atac de la malaltia del míldiu a les vinyes

Font original: INCAVI

“Volíem ser aquí ara quan comença la verema 2020 a la DO Empordà, una verema amb menys quantitat de raïm però de gran qualitat, una verema atípica i amb l'estricta aplicació de protocols de seguretat sanitària a causa del COVID-19”, ha manifestat la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. Aquest matí, acompanyada del director general de l'INCAVI, Salvador Puig, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Elisabeth Sánchez, s'ha reunit, a pocs dies de l'inici de la verema, amb representants del Consell Regulador de la DO Empordà. Jordà ha valorat amb el sector les diferents mesures de protecció contra la Covid-19 incloses en el pla específic per a la verema a la zona. La consellera ha defensat la gestió del Departament i ha felicitat i animat al sector en aquests moments complicats però que “generen moltes oportunitats i amb l'esforç i la il·lusió de caminar junts, sector, pagesos, elaboradors, cellers, cooperativistes, Denominacions d'Origen i administració per sortir-ne enfortits”.

La trobada també ha servit per fer un repàs de les diferents actuacions que s'estan portant a terme des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i l'INCAVI per donar suport al sector vitivinícola. Teresa Jordà ha recordat que el Departament destinarà un pressupost d'uns 13 milions d'euros en ajuts, que serviran per fer front a les conseqüències de l'atac de la malaltia del míldiu a les vinyes. Aquests ajuts es publicaran aquest mateix mes de setembre i ”s'ha treballat a fons perquè el tràmit per sol·licitar l'ajut sigui molt i molt simplificat i que s'activi amb la màxima celeritat”, ha destacat Jordà.

L'ajut té caràcter de subvenció per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d'un mínim del 55% respecte de la campanya 2019-2020 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.

L'afectació del míldiu és especialment greu per a la vinya de producció ecològica, que ni tan sols pot fer ús dels tractaments convencionals per a intentar fer-hi front. La incidència ha estat molt extensa però irregular, i es calcula que la DO Empordà haurà perdut entre un 20 i un 25% de la seva producció a causa d'aquesta malaltia.

reunio ajudes vi

Un Pla específic per protegir la salut de les persones i garantir l'abastiment d'aquest producte de forma segura

A banda de les mesures bàsiques de protecció (mascareta, distància i higiene de mans i d'espais), un pla específic de salut garanteix els treballadors i les treballadores que participaran en la campanya d'enguany.Aquest pla especial per a la verema recomana que els serveis de Prevenció de Riscos Laborals de les empreses duguin a terme una revisió mèdica a tots els treballadors i treballadores que s'hi incorporin i que hagin tingut residència fora del territori en els últims 14 dies. Aquesta revisió inclourà, si s'escau, una prova PCR.

També es va demanar que tothom pugui ser localitzat en qualsevol moment per si es dona algun cas positiu i poder indicar d'aquesta manera els aïllaments necessaris. Es tracta de tenir clars els circuïts que cal seguir en cas que es produeixin casos positius de Covid-19 durant la verema.

En temps de verema a l'Empordà no acostumen a arribar un gran volum de temporers d'altres zones perquè en general són cellers petits i el treball es fa en família o amb gent que hi treballa cada any. Tot i així, Jordà ha volgut insistir que la preocupació del sector existeix i que treballem de manera conjunta per “garantir la salut dels treballadors i treballadores que participen en la verema de 2020 i de les persones que resideixen o conviuen en el territori d'aquesta denominació”.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation