«Les crisis sempre obren grans oportunitats, reptes i possibilitats, haurem d’estar preparats per reconduir» Entrevista a Raül Bobet

Des de l'ACE-CEEC entrevistem a Raül Bobet enòleg membre de l'ACE-CEEC i que va rebre el Gran Vinari d'OR al millor Vi Català de l'any 2019 amb el vi Ferrer Bobet 2016 (DOQ Priorat)

El passat 11 d'octubre de 2019 es va celebrar la 7a edició dels Premis Vinari. La gala va comptar amb la participació d'un total de 948 referències provinents de les 12 Denominacions d'Origen de Catalunya. Aquests premis són un reconeixement del compromís amb la varietat i la qualitat dels vins que tenim al nostre país. Concretament, avui parlem amb l'enòleg Raül Bobet, membre de l'ACE-CEEC i guanyador el Gran Vinari d'OR al millor Vi Català 2019 amb el vi Ferrer Bobet 2016 (DOQ Priorat).

ferrer bobet 2016


El vi Ferrer Bobet 2016 és un vi elaborat amb raïm de la seva pròpia vinya que es torba ubicada al Priorat al km 6,5 entre Falset i Porrera, plantada durant els anys 2004, 2005 i 2006 en terrasses i "costers" de llicorella i vinyes de vint anys dels voltants de Porrera. El raïm es recull manualment en caixes de 10 kg i se sotmet a una exhaustiva classificació en dues cintes de selecció. Fermenta en dipòsits de 15 i 30 Hl de fusta, inoxidable i ciment. Finalment la criança es realitza en bótes de roure francès, de les quals un 60% és bóta nova, durant dotze mesos. Es tracta d'un cupatge de Carinyena (66%), Garnatxa negra (16%), Syrah (13%) i Cabernet Sauvignon 5%.

Ferrer Bobet és un projecte mutu entre dos vells amics, Sergi Ferrer-Salat i Raül Bobet, apassionats pel món i la cultura del vi. Com es va iniciar el projecte Ferrer Bobet i amb quins objectius?

El projecte es basa en el respecte per la tradició vitivinícola de Priorat, respecte pel territori i respecte per les persones que busquen un Priorat que reflecteixi amb puresa i harmonia l'essència mineral tan pròpia d'aquestes terres.

El que buscàvem era cercar precisament una zona de les més fredes del Priorat i porrera va ser la més indicada. Buscàvem la puresa de la carinyena i la frescor. Renunciant a les parts més afruitades i més voluptuoses.

L'any 2008 van veure la llum els dos primers vins, Ferrer Bobet Vinyes Velles 2005 i Ferrer Bobet Selecció Especial Vinyes Velles 2005, elaborats amb algunes de les vinyes més velles de Priorat.

Com és el terreny que l'envolta? Quines característiques té la finca?

El celler funciona com un vaixell encaixat entre vinyes, un objecte que reposa el seu precari equilibri en el paisatge feréstec d'aquest racó amagat de Priorat. Un volum notablement submergit dóna cabuda als espais d'elaboració del vi i a les instal·lacions tècniques, a l'abric de la vista. Un edifici, que els nostres esforços de repoblació forestal, l'exuberància de la vinya i, naturalment, l'inexorable pas del temps permetran que s'integri en la bellesa de l'entorn.

Les característiques més diferencials de la finca són l'alçada en què es troba, entre 450 i 550 metres, molta orientació a l'est i el sòl d'una llicorella puríssima i excel·lent.

ferrer bobet celler


Teniu alguna filosofia a l'hora de treballar els vins?

Els nostres vins pretenen, sobretot, mostrar el nostre profund respecte i admiració per les terres que ens acullen. L'ortodòxia en la viticultura i en l'enologia busca, precisament, reflectir, amb particular elegància, frescor, harmonia i puresa, l'essència mineral -profunda i complexa- del Priorat.

La nostra filosofia, sobretot, han sigut les orientacions, la recerca de les alçades i de les millors vinyes velles i l'obsessió amb la viticultura.

Quin diferencial creus que té Ferrer Bobet 2016 per haver guanyat el Gran Vinari d'OR al millor Vi Català de l'any 2019?

L'elegància i l'equilibri, és un vi de les nostres pròpies vinyes plantades l'any 2002. Sempre basat en el cupatge de carinyena, garnatxa, syrah i poc cabernet. El cabernet és un homenatge als primers vins que es van crear al Priorat, una commemoració a l'inici i a la música equilibrada que fan els vins en aquestes terres.

raul bobet 3


Com heu viscut aquesta crisi sanitària causada per la Covid-19?

Amb preocupació com tothom, en el nostre celler ens basem en el canal HORECA, han sigut i estan sent mesos de molta incertesa, ara l'exportació sembla que comença a tirar més. A Barcelona però, la crisi sanitària per la Covid-19 ha afectat de ple aquest canal i de retruc als turistes. Per tant, l'afectació ha sigut greu al sector en general.

Pel que fa a la digitalització, hem tingut actives les xarxes socials durant el confinament i també hem fet tastos online i xerrades.

Quin és el futur del vi català?

S'estan fent coses cada vegada més ben fetes. Tot i que sempre es pot millorar, s'ha de ser conscient de la competència que hi ha al món, tenim turisme i l'hem d'aprofitar. La crisi d'aquí afecta moltes famílies i afectarà molts viticultors, per això hem de saber explicar bé la nostra cultura i d'on ve el vi català. Amb les crisis sempre s'obren grans oportunitats, reptes i possibilitats, haurem d'estar preparats per reconduir-ho.

1 Comentaris
Comentaris
Manuel Durán 
10 Juliol 2020, 11:38h
Llástima de incloure varietats no autóctones
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation