Enòlegs i enòlogues de l’ACE-CEEC expliquen quina és l’afectació de la crisi per la Covid-19 als cellers

per Laia Villalbí

celler olivardots

En els últims mesos hem viscut una muntanya russa d'emocions, tot va començar amb la cancel·lació del congrés anual de l'ACE-CEEC, juntament amb la nit de l'enologia. Tot seguit es van anar ajornant la resta d'actes, de gairebé tota l'agenda vitivinícola, per acabar amb la cancel·lació de molts d'ells.

Estem vivint temps excepcionals i el nostre sector s'ha vist més afectat que beneficiat. Intentarem ser positius i començar per la part bona: ens hem digitalitzat, les xarxes han tret vi en lloc de fum. Com a sector primari, ens hem vist obligats a posar-nos les piles amb la tecnologia. Hem tret la part més solidària, ens hem ajudat els uns als altres i hem traslladat l'agenda del vi a les xarxes, hem venut per Internet i ens hem sentit pròxims tot i estar confinats.

Tot i això, no podem obviar la part que afecta sobretot als cellers i de retruc a la viticultura. Les repercussions de la crisi del coronavirus venen donades principalment per l'aturada del sector de la restauració, juntament amb la dificultat de les exportacions i la caiguda del turisme.

Des de l'ACE-CEEC hem volgut fer una petita anàlisi de la situació parlant amb alguns dels nostres membres associats i/o col·legiats per veure quines són les experiències que han viscut, com els ha afectat aquesta crisi i quina és la mirada que tenen de cara al futur.

Una crisi plena d'incerteses, preocupacions i adaptació constant

Aquesta pandèmia ens ha agafat a tots per sorpresa i la capacitat d'adaptació ha sigut la clau per mantenir la calma i poder seguir endavant. La Mireia Torres del celler Jean Leon, ens explica que la crisi sanitària ha esdevingut un problema greu pel celler i que s'han trobat treballant on-trade d'un dia per l'altre. Josep Anton Llaquet de Cellers Unió recorda la problemàtica que va arribar per sorpresa i que va fer prendre decisions i mesures de seguretat a tota l'empresa per evitar infeccions i contagis d'un dia per l'altre.

Per altra banda, la Carme Casacuberta de Vinyes d'Olivardots ens explica que al ser 'un celler petit i amb pocs treballadors. Ens ha sigut fàcil poder continuar treballant i organitzant-nos en les diferents feines (celler i vinyes) portant a terme les mesures de seguretat sanitària recomanades.' Cèsar Torrijos afegeix que al celler Buil&Gine han viscut amb diverses sensacions, 'primer amb sorpresa, d'un dia per l'altre no podíem anar a treballar i tot quedava aturat, després reaccionant i reconduint la manera de treballar i finalment, amb incertesa i preocupació, per veure com encararem el futur.' Sense dubte incertesa, preocupació i adaptació serien les paraules que més s'adequarien a la situació que han viscut entre cellers petits i més grans, encara que ho hagin viscut des de perspectives i necessitats diferents.

mireia torres JL

La digitalització del sector és vital per seguir endavant

Els enòlegs, en general, estan d'acord amb la necessitat de la digitalització en el sector. El confinament els ha obligat a posar-se de cop en aquest món i molts no n'estaven preparats. D'altres sí i com afegeix Casacuberta 'Nosaltres ja teníem una botiga online, però fins en aquest moment no ens vam adonar de la importància que va ser prendre la decisió ara fa un any i tenir-la activa des del minut zero en aquesta situació.' Torrijos comenta que 'la digitalització, és un ajut més a la comercialització dels nostres productes, que ara ha agafat més importància a causa de les circumstàncies, potser després d'aquest episodi, la gent serà més proactiva a comprar digitalment'.

Arran d'aquesta situació han sorgit diferents iniciatives a les xarxes socials per reinventar-se, fer front a la lluita contra la Covid-19 i a la vegada promocionar els productes. Els enòlegs entrevistats coincideixen en el fet que la venda en línia i sobretot, l'activació a les xarxes per a fer difusió del producte i la marca han sigut imprescindibles durant aquests mesos. En el cas de Vinyes d'Olivardots, la realització de directes, a través de les xarxes socials conjuntament amb botigues de vi i comunicadors, els ha ajudat a 'difondre informació, participar en tots els actes possibles per donar visibilitat, realitzar formacions o tasts de vins' també comenta que 'hem muntat i seguim fent packs específics dels nostres productes i també juntament amb altres productes de proximitat, durant les diferents setmanes per arribar a tota mena de client.'

'Els millors mesos d'enoturisme ja estan perduts'

Pel que fa a les previsions per l'enoturisme no són les més esperançadores per aquest 2020, Mireia Torres comenta que 'tenim previst començar al juny però aquest any serà molt complicat. De moment tenim el personal del CDV amb ERTOS. Els millors mesos ja estan perduts.'

Carme Casacuberta comenta que esperen poder reprendre part de la seva activitat enoturística de cara al Juliol. 'Sabem que ja hem perdut una bona part de la temporada però crec que serà qüestió d'allargar-la per l'altra banda, de cara a verema i tardor, encara que per nosaltres, que som un celler petit, suposi un gran esforç per poder-ho combinar.' afegeix.

buil-gine

Com podem salvar el vi català...

Les exportacions s'han aturat, l'hostaleria ha tancat i les vendes han patit un descens. Quina és la via per salvar el vi català? Dels cellers entrevistats sorgeixen diferents punts de vista per entendre la visió des de diferents perspectives.

'Sincerament, creiem que el vi català estarà malalt força temps. De moment ens estan ajudant força els consumidors del nostre país i sembla que aviat hi pot haver l'obertura de mercats d'exportació, que ja han superat la malaltia.' Ens explica Cèsar Torrijos.

'El que ens pot salvar del vi català és la qualitat dels nostres vins. Aquesta crisi ha servit entre altres, perquè els consumidors coneguessin altres vins que es venen a les grans superfícies, i segurament molts d'aquests consumidors s'hauran sorprès de la qualitat que hi ha en general en tots els segments de preu, molts hauran vist que és possible beure vi diàriament, una copa en els menjars, gràcies als formats Baginbox. Però no podem oblidar que el sector del vi, en general, ja venia patint una crisi important, que la Covid-19 no ha fet més que destapar-la encara mes. Veníem d'anys amb molt de vi immobilitzat, amb problemes per vendre el vi, amb problemes per defensar el preu, etc. Per tant, es necessita parlar per entendre'ns i arribar a trobar solucions per aconseguir a tenir preus decents per als nostres viticultors i per als nostres productes.' Afirma Llaquet.

'S'hauria de donar més ajuts tant als viticultors, com als cellers, restauradors i hotels, ja que a l'obrir les condicions i ocupació no seran les mateixes.' Comenta Mireia Torres.

'Hem de confiar que a partir d'ara i en un futur creixeran les vendes del consumidor del nostre país, estem passant i passarem una decaiguda molt important però, a poc a poc, anirem remuntant en tots els mercats; on ja hi érem i que estan en la mateixa situació que nosaltres.' Afegeix Carme Casacuberta.

El futur del vi català busca la unió del sector per fer front a la crisi

L'afectació d'aquesta crisi al futur del vi català, és encara incerta com tot el que estem vivint últimament. El que sí que es veu clar és que es necessita la unió i el suport del sector vitivinícola per a poder buscar solucions i tirar endavant amb força, i en moments tan delicats impediments i entrebancs no ajuden al món del vi. Cèsar Torrijos considera que 'Hi haurà un abans i un després d'aquesta crisi. Però haurem de seguir treballant i buscant solucions per tirar endavant, està clar que la crisi a escala general, arrossegarà el sector del vi Català, com tots els altres sectors.' La mirada posada des del mercat a l'engròs i no des del petit celler, ens l'aporta Llaquet que espera que 'aquesta situació ens ajudi a posar més seny en general al món del vi, penso que aquest món és global i el que passa a Rioja, a la Manxa o Argentina, ens agradi o no, ens afecta a casa nostra. Potser els cellers petits no tant, però a l'engròs del vi català segur que si, per tant, seny, qualitat i força.'

De totes les opinions, sempre podem veure diversos punts de vista, com és el cas de Carme Casacuberta que considera que arran de tota aquesta situació 'el vi es veurà reforçat i a la llarga en veurem l'augment del seu consum.' Per altra banda la Mireia Torres comenta que 'certes mesures com la d'estil·lació de crisis, la poda en verd, most concentrat rectificat (MCR) amb raïm, ajuts de finançament, més flexibilitat en campanyes OCM, és quelcom que pot ajudar però està clar que estem en un moment molt complicat i a sobre tenim alguns sectors que no ajuden per veure tan sols l'aspecte de l'alcohol en el vi.'

llaquet cellers unio

L'ACE-CCEC reivindicant el territori i el consum de vi català

Per part de l'ACE-CEEC durant aquests mesos d'estat d'alarma, s'ha realitzat un vídeo col·lectiu amb una part representativa de membres, que ha sigut com un manifest per reivindicar el territori i el consum de vi català. També s'ha anat compartint tota la informació dels actes i cellers de membres associats i/o col·legiats que ens arribava, per tal de poder ajudar en la difusió a les xarxes de les seves novetats o notícies. Queda molta feina per fer i esperem que junts puguem trobar possibles actuacions per a reduir-ne els efectes d'aquesta crisi sanitària i ajudar a sortir-ne el millor possible.

1 Comentaris
Comentaris
German Esteban 
5 Juny 2020, 16:56h
L’afectacio en tot el sector alimentari ha estat molt desigual

Els productors que basen el seu negoci en horeca son els que han patit mes

Aquells que la gran distribució es la seva linia de comercialització fins i tot han tingut una n augment a les seves operacions

Una decisió que trobo no gaire encertada va ser avençar la desescalada al lalt penedes i garraf creant la zona subsanitaria diferenciada, impedint que la gent de barcelona ciutat pugui anar a la restauració de ambdues comarques i a l’enoturisme que de segur hagués triomfat.

Lo que inicialment va ser una alegria s’ha regirat en contra de aquestes comarques d’alta concentració vitivinícola, i probablement fins al juliol no reuperaran aquest mercat de proper que es la gran Barcelona
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation