Les Xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus d’Etnologia de Catalunya inicien una campanya de recollida de materials per testimoniar el pas

  • L'objectiu és desenvolupar un projecte comú de divulgació entre els museus participants.
  • El material recollit esdevindrà el patrimoni que les properes generacions podran vincular amb el període històric que estem vivint.

Els museus membres de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya i de la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya, liderats pel Museu d'Història de Catalunya, inicien la campanya “Memòries d'una pandèmia” amb la finalitat de preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i material del pas la COVID-19 pel nostre país.

Els documents, imatges, vídeos i objectes materials recollits permetran interpretar l'impacte de la pandèmia a Catalunya des del punt de vista sanitari, social, econòmic i cultural i esdevindran el patrimoni que les properes generacions podran vincular amb el període històric que estem vivint.

L'objectiu és desenvolupar un projecte comú de divulgació entre els museus participants que, donada la diversitat temàtica i amplitud territorial que cobreixen, permetrà explicar la realitat polièdrica d'aquesta pandèmia.

La campanya està adreçada a la societat en general, des de persones individuals i anònimes a empreses, representants de col·lectius ciutadans, autoritats públiques, institucions, ONGs o associacions de tot tipus. Però serà especialment interessant la participació dels actors socials, culturals i productius més rellevants des del punt de vista temàtic o territorial de cadascun dels museus participants. En aquest sentit, cada museu ha triat l'enfocament més oportú de la seva campanya. Així, per exemple, mentre el Museu de Lleida o el Museu d'Història de l'Hospitalet recolliran els testimonis de la seva àrea d'influència territorial, el Vinseum ho farà de tot allò relacionat amb el món del vi.

Es pot participar en la campanya aportant fotografies, vídeos, missatges de veu, documents i objectes dels temes més diversos perquè, com més ampli sigui el fons que es generi, millor es podrà explicar una realitat tan polièdrica com és la de la pandèmia.

Alguns exemples de coses per enregistrar o donar són cartells de ‘Tancat per COVID-19', dibuixos o altres materials elaborats individualment o col·lectiva, objectes domèstics que reflecteixin la vida sota mesures de confinament i distanciament social, EPIs (guants, màscares, bates i altre material sanitari), nous productes creats per empreses o la indústria per fer front a la pandèmia, obres d'art a l'espai públic, o ítems que representen projectes i iniciatives comunitàries. Aquests materials poden fer referència a les etapes de confinament o bé a fases posteriors, d'adaptació i tornada a la normalitat, per tal de documentar el llarg periple de la pandèmia.

Quan sigui possible, aquesta iniciativa es coordinarà amb els arxius comarcals de referència per a cada museu participant per tal de treballar de manera conjunta i complementària. Molts d'ells estan participant en el projecte #ArxivemlaCovid19 , que comparteix amb “Memòries d'una pandèmia” la recollida de documents que testimoniïn els efectes de la COVID-19 a Catalunya amb l'objectiu de documentar l'experiència col·lectiva que estem vivint i que marcarà la nostra història.

La campanya es difondrà a les xarxes socials amb l'etiqueta #memoriespandemia i a través dels canals de difusió de què disposi cada museu participant. Donada la situació actual, la majoria d'accions seran digitals, així com el contacte amb els participants. Cada equipament indicarà al seu web la manera de fer-ho, que en la majoria de casos consistirà en enviar un correu electrònic o omplir un formulari web adjuntant els arxius digitals que es vulguin donar, entre altra informació, i, en cas que vulguin donar un objecte, esperar a fer-ho fins que el museu torni a obrir les seves portes.

Una vegada finalitzada la campanya de recollida, es posarà en comú el material donat als diferents museus per fer-ne una lectura transversal i desenvolupar un projecte comú de divulgació. Es tracta que el discurs sigui unitari però a la vegada disposi de discursos complementaris que ampliïn i enriqueixin el discurs global gràcies a la diversitat geogràfica i temàtica de les aportacions específiques de cada museu.

El resultat d'aquesta interpretació en clau de país serà una aportació dels museus de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya i de la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya a la societat que els acull i conformarà el llegat d'una memòria col·lectiva construïda amb i per a la societat.

Podeu veure més informació al document adjunt, però si voleu avançar feina i ja teniu a mà fotos dels materials i objectes, o bé imatges i vídeos que vulgueu enviar-nos, cliqueu aquí: https://docs.google.com/forms/d/1gqKhtzloo_TLPX7sRzJwSMnuoRWkEtcimh0VNjNAuuM/viewform?edit_requested=true

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation