El Most Concentrat Rectificat, una possible sortida a la crisi vinícola catalana

El president de l'ACE-CEEC, Joan Miquel Canals, en unes declaracions a diari digital Vadevi.cat, calcula que si el cava utilitza l'MCR per a la segona fermentació es podrien reconvertir fins a 27 milions de quilos de raïm

Notícia original del diari digital Vadevi.cat

L'excedent de raïm i en conseqüència del vi que s'hi elabora, serà el principal problema del sector vitivinícola català i una possible sortida que s'està estudiant és l'elaboració de Most Concentrat Rectificat que es podria utilitzar per fer cava.

Dels prop de 450 milions de quilos de raïm que es produeixen a Catalunya pràcticament la meitat es destinen a la producció de cava per tant, segons el president de l'Associació i el Col·legi d'Enòlegs, Joan Miquel Nadal, “si es modula el cava, el sector vitivinícola s'ajusta també”.

I és que el cava és qui patirà una crisi més forta si tenim en compte el desequilibri entre l'oferta i la demanda que ja s'arrossega des de fa uns anys i que va culminar la verema passada amb una rebaixa dels preus del raïm que van arribar a mínims històrics.

Ara amb el coronavirus la situació es veurà fortament agreujada i per això els sindicats agraris i la mateixa Generalitat reclamen mesures excepcionals al govern espanyol per fer-hi front.

El que s'ha posat sobre la taula de moment, és demanar la subvenció de la verema en verd , és a dir retirar una part de raïm abans que sigui madur i que després es paguin als productors els quilos perduts. Una altra proposa és que el Ministeri d'Agricultura compri l'excedent de vi per destinar-lo a la destil·lació i que l'alcohol resultant s'utilitzi per altres usos. Majoritàriament per fer biodièsel.

raim blanc verema

2 Comentaris
Comentaris
Juan Carlos Noguera 
1 Maig 2020, 15:10h
Sin duda que si,no solo el rectificado achica volumen,el estándar tambien.Estoy en ese tema ya llevó más de 30 años.San Juan Argentina
Ramon Viader Guixà 
12 Maig 2020, 08:49h
Excel.lent idea! Hi ha alguna empresa que ja ho fa i sens dubte seria una molt bona sol.lucio. Facilita també moltíssim els treballs de celler i permet l’automatització del procès de tiratge. Sería necessari que el seu cost fos una mica mès baix o que les caves assumissin que es tracte d’un cost necessari.
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation