Una selecció de llibres de vi per Sant Jordi

Una proposta de lectures escrites per membres de l'ACE-CEEC i altres referències per gaudir de la cultura del vi i de la llegenda més màgica

Sant Jordi 2020

Comença el compte enrere per viure un dels dies més bonics, tradicionals, màgics i culturals de l'any a casa nostra. Tot i que aquest any, malauradament, a causa de la Covid-19 experimentarem una diada des de casa i sense precedents. Un dia que destaca per la tradició, per l'encant dels carrers, replets de persones compartint alegria, cultura i amor, i que aquest any haurà d'esperar, amb paciència, a que ens recuperem d'aquesta crisi per a poder celebrar-ho i comprar llibres i roses.

Per anar fent gana i aprofitar el Sant Jordi 2020 d'una manera especial, des de l'Associació Catalana d'Enòlegs i Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya us proposem una llista de llibres escrits per membres de l'ACE-CEEC. També us deixem altres referències vinculades amb la cultura del vi des d'una mirada infantil, així com els descomptes de lectura pels membes associats i/o col·legiats.

Aquesta llista està creada amb la idea d'ampliar-se. Per tant, si trobeu algun títol que considereu que ha d'estar en alguna de les llistes, ens el podeu fer arribar per correu electrònic a: ace@enolegs.cat i l'afegirem.

Llibres de vi escrits per membres de l'ACE-CEEC:

- Autor: Àngel Garcia Petit

Per començar, no podiem fer una llista sense fer un petit homenatge a l'Àngel Garcia Petit, estimat enòleg i membre de l'ACE-CEEC, que ens va deixar el passat desembre. Un gran company, apassionat del vi i de la seva professió. L'Àngel va rebre el premi de la Nit de l'Enologia 2015, que es va celebrar a Pinell de Brai, en la categoria periodística que distingeix la labor dels mitjans de comunicació per la seva labor en la difusió i promoció del vi català (als portals com "Cupatges", "vadevi.cat", revistes com "Cuina"), o com a professor de sommeliers.

Va escriure dos llibres que seguiran donant vida a la seva passió i professió, i que faran que perduri entre nosaltres: '100 coses que cal saber dels vins' i el més recent, 'La volta a Catalunya en 50 vins' en el que a més de vins parlava de propostes enoturístiques.

 • 100 coses que cal saber dels vins (Cosetània edicions, 2014)

100 coses que cal saber dels vins llibre

Sinopsi: Malgrat que fa més de 2.000 anys que el vi forma part dels àpats i les festes de la Mediterrània, fa poc més d'un quart de segle que som conscients que és també un element de la nostra cultura, a més de ser-ho de la nostra gastronomia.

Aquest llibre vol apropar el vi a les persones i donar una visió oberta, entenedora i desmitificadora del món del vi, que ens permeti conèixer una mica més les particularitats d'aquest company mil·lenari d'aventures alimentàries i gaudir-ne saludablement.

 • La volta a Catalunya en 50 vins (Larousse, 2018)

la volt al mon en 50 vins llibre

Sinopsi: Volta a Catalunya en 50 vins és una invitació a recórrer la àmplia i diversa geografia catalana dedicada al vi, des del bell Empordà fins l’adusta Terra Alta, de les marges del Segre als suaus turons d’Alella. Un recorregut per les dotze denominacions d’origen de vins catalans que descobreix les singularitats de cada una d’elles i que proposa, de la mà del reputat enòleg Àngel Garcia i Petit, una acurada selecció de 50 cellers i d’un vi o cava de cadascun d’ells, així com de destacats o insòlits llocs dels voltants que mereixen una visita, per a que la invitació al viatge suposi tot un èxit.

- Autor: Ramón Viader

L'enòleg i farmaceutic, membre de l'ACE-CEEC, ha escrit diferent títols. Vi, cos i cervell - Vino, Corpo e Cervello i Viader, Nissaga de metges i apotecaris.

 • Viader, nissaga de metges i apotecaris (Rubes Editorial, 2017)
 • Vi, cos i cervell (editorial: Institut D'estudis Catalans, 2011)

Portada del llibre de Ramon Viader

Sinopsi: Llibre innovador sobre el coneixement i l'aplicació de l'anàlisi sensorial dels aliments, en general, i del vi, en particular, adreçat a professionals del sector i a aficionats al vi. L'anàlisi sensorial és una eina molt útil per a valorar la qualitat tecnològica dels aliments i per a avaluar les preferències dels consumidors. Aquest llibre és innovador tant per l'alt nivell científic com per l'enfocament que presenta. Per primera vegada, es descriu com l'ambient del tastador, la seva pròpia fisiologia i les condicions de salut en què es troba poden afectar els resultats de les anàlisis. Partint d'una àmplia experiència, l'autor ens ofereix una metodologia simple però rigorosa que satisfà molts tipus de lectors: professionals i aficionats trobaran les pautes adequades per a l'ús adequat d'aquesta pràctica analítica.

- Autor: Josep Bujan

L'enòleg i membre de l'ACE-CEEC, és autor de les lectures, 'Un gastroviatge per l'Enopaisatge', i 'Guía de la nueva cultura del vino'.

 • 'Un gastroviatge per l'Enopaisatge'
 • Guía de la nueva cultura del vino (Publicat per Freixenet, 2002, edició en castellà)

guia-de-la-nueva-cultura-del-vino-josep-bujan

El vino es un alimento histórico, componente imprescindible de todas aquellas culturas que han sabido prosperar en tierra de viñedos. Elaborado, recreado y consumido por nuestra inagotable curiosidad intelectual, posee un intenso y sutil equilibrio molecular de nutrientes e información sensorial que nos ha reconfortado tradicionalmente cuerpo y conciencia, aportando sustento y sensaciones a la casi infinita gama de sensibilidades humanas.

A pesar de tal familiaridad, el estudio de la composición del vino y de los mecanismos bioquímicos de su elaboración y evolución, así como de su influencia en el metabolismo humano, sólo ha despertado el interés general de la ciencia en las últimas décadas del siglo pasado.

Es en el siglo XXI, sin embargo, cuando el vino eclosiona. Una inédita visión global de la cultura, con voluntad de ser asequible a todos los humanos, propone el planeta como territorio común de intercambio y el conocimiento como el valor de la realidad que prevalece sobre su posesión. Y la información como un bien más preciado que la materia. En esta nueva cultura, el vino emerge como el alimento sensorial por excelencia, capaz de integrarse en la complejidad y la diversidad humana.

Una aventura semejante requiere el concurso del conocimiento. La Guía de la nueva cultura del vino es el manual imprescindible para adentrarse en los significados, principios y prácticas más actuales que han de convertir el vino en una de las experiencias más gratificantes para la percepción humana.

- Autor: Pere Sans

L'estimat i recordat gastrònom, cuiner i divulgador de la cuina Pere Sans, era membre de l'ACE i ens va deixar l'any 2018. Entre els seus llibres més rellevants de gastronomía catalana trobem titulars com 'La cuina catalana de veritat', 'El petit llibre de la cuina catalana' o 'La cuina del vi'.

 • La cuina catalana de veritat (editorial Comanegra, 2007)

Guanyador del premi Gourmand 2009 en la categoria Millor llibre de receptes casolanes en català.

 • El petit llibre de la cuina catalana (editorial Comanegra, 2011)
 • La cuina del vi (editorial Comanegra, 2018)

la cuina del vi llibre

Sinopsi: Un llibre de referència imprescindible per a qualsevol amant de la cuina i el vi, que inclou més de 250 receptes. Vet aquí un llibre de cuina amb totes les lletres. La cuina del vi planteja un recorregut per la cultura vinícola dels països de la Mediterrània regat amb les millors receptes de cada contrada relacionades amb aquest beuratge de déus, fades i bona gent de qualsevol terròs. Un llibre de referència imprescindible per a qualsevol amant de la cuina, dels que es deixen rellegir i remenar amb calma i a partir del qual és impossible no guanyar algunes bones idees per convertir la nostra taula en l'escenari del millor banquet.

- Autors: Agustí Villarroya, Montserrat Nadal, Josep M. Puiggròs, Lluís Giralt, Joan Rovira i Carme Domingo

Raïms és un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la vinya i el vi. Dels quals cinc autors són membres de l'ACE-CEEC.

 • Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins (Edicions i Propostes Culturals Andana, 2018)

raims llibre

Sinopsi: De la suma dels seus coneixements n'ha resultat aquest manual, que tracta d'una manera molt completa un dels cultius més representatius de la Mediterrània, de la qual formem part. Existeixen altres publicacions que tracten l'ampelografia, la viticultura o l'enologia des d'un punt de vista tècnic. No és, però, gaire freqüent que, com en aquest cas, s'hi incorporin també elements d'història i cultura.

Les dotze varietats que inclou aquest manual són les autòctones, aquelles que tradicionalment s'han cultivat a Catalunya, encara que totes, per diverses raons històriques, són presents en altres territoris.

Esperem que aquest llibre sigui útil a pagesos, elaboradors, tècnics del sector vitivinícola i, sobretot, a tots aquells amants del vi i consumidors que vulguin saber alguna cosa més dels raïms i vins del nostre país.

- Retrats de vi (Publicacions URV)

Retrats de vi és un cicle de perfils d'enòlegs que s'han format a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Algunes de les edicions parlen sobre associats a l'ACE-CEEC, com: Miquel Palau, Xavier Garcia i Roser Amorós . Els llibres han estat escrit per la Ruth Troyano, periodista, comunicadora i sommelier professional.

retrats de vi

Sinopsi: Paisatges, pràctiques vitivinícoles i perfils professionals diversos, però amb una única manera d'entendre el vi: amb passió i amb el convenciment que el vincle amb la terra és tan determinant com l'art i la ciència que es fonen a l'hora de fer vi.

Aquesta nova col·lecció del Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, Retrats de Vi, és una excel·lent iniciativa que ens aporta el coneixement d'uns quants enòlegs, formats a la Universitat Rovira i Virgili, els quals, a través de la seva experiència professional i personal, ens faran entendre més en què consisteix la seva feina, els objectius que es plantegen i els reptes als quals s'enfronten, però sobretot ens ajudaran a percebre la seva estima per una professió molt arrelada a les nostres terres.

Llibres per divertir i introduir als nens a la cultura del vi:

 • Anem a les vinyes, Fina Rifà
 • El raïm inquiet: historia d'un gotim que volia ser vi, Elisenda Guiu, Cristina Caupena.

Descompte especial pels membres de l'ACE-CEEC en la compra de la Bullipedia o Sapiens del Vi

bullipedia del vi

Us recordem l'acord que els associats / col.legiats poden gaudir d'un descompte especial del 5 % per a l'adquisició dels llibres de la Bullipedia o Sapiens del Vi. Per poder gaudir del descompte, haureu de fer la compra a través de www.elbullistore.com i posar el codi de descompte que us facilitarem als que contacteu amb l'associació.

Es tracta de 6 volums a l'estil d'una enciclopèdia, on es replanteja tot el coneixement actual sobre el vi actualitzalitzat:

 • Contextualització i viticultura, replantejament del status quo del vi com producte elaborat, analitzant els factors de qualitat del vi.

 • Enologia i classificacions, presenta tots els paràmetres que permeten qualificar un vi i ofereix una visió de les noves tendències de vinificació.

 • L'experiència de degustar vi, analitza la reacció del cos, la ment i l'esperit davant una copa de vi.

 • El vi en el restaurant gastronòmic, ofereix el coneixement que permet gestionar el vi en un restaurant.

 • Del origen a les conseqüències, veurem l'evolució del vi a traves de les èpoques històriques.

 • El planeta vi, es un mirada a les regions vitícoles mes destacades, a traves del raïm, condicions geoclimatiques, practiques enològiques, elaboradors i legislació.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation