Miquel Rius: “Amb 60 anys d’experiència, la motxilla és grossa i queden moltes coses al tinter”

60 anys de trajectòria professional al sector vitivinícola. Una reeixida vocació de servei. Parlem amb Miquel Rius d'aquest llarg camí que tant ha aportat als operadors del sector vitivinícola

miquel rius 60 anys

Article original del diari en paper 'el 3 de vuit'.

Aquest 1 de març, Miquel Rius, director-gerent de la consultoria Rius&Rius, va fer 60 anys treballant en el sector vitivinícola, és a dir, tota una vida. Miquel, què és el primer que li ve al cap en pensar en aquesta llarga trajectòria?

El primer que em ve al cap és agraïment i satisfacció. Tal qual. Agraïment, pel fet que tota aquesta trajectòria professional només s'explica perquè he tingut la fortuna de compartir i endinsar-me en el sector vitivinícola de la mà de moltíssims companys de viatge: empresaris, cellerers i cavistes, tècnics i professionals del sector, entitats i organismes administratius, universitat... i, no cal dir-ho, d'un nombrós grup de persones que han format i formen part de l'equip de la consultoria, les quals són i han estat el veritable motor de funcionament de la nostra organització. De tothom (del primer a l'últim) he après. I, per què no, també tinc un cert sentiment de satisfacció pel fet d'haver estat capaços de construir un projecte de servei i posicionar-lo com a referent del sector vitivinícola. Una satisfacció, per cert, tenyida de placidesa, perquè aquest projecte està en bones mans per continuar endavant i, encara millor, amb l'empenta, coneixement i innovació propis de la gent més jove.

Si li sembla, deixem el futur per d'aquí a una estona, perquè tinc la curiositat de saber com va entrar en aquest món.

Home... del 1960 fins ara les coses han canviat molt, i res s'assembla a res. Veuràs: just en acabar el batxillerat laboral a l'"Instituto Eugenio d'Ors de Villafranca del Panadés", al carrer de Sant Joan, vaig entrar a treballar –llavors el pas del món estudiantil al laboral era força més fluid– al "Sindicato Provincial de la Vid, Cervezas y Bebidas- Subgrupo Panadés". I ho vaig fer com a meritori, que exactament vol dir "sense sou i per fer mèrits per obtenir una plaça remunerada". Vaig aprofitar aquest període per iniciar els estudis de peritatge mercantil, i tot seguit els de professorat mercantil. Aquest vessant acadèmic es va anar completant durant temps amb un seguit d'activitats formatives i, per damunt de tot amb l'aprenentatge que proporcionen les vivències del dia a dia en cellers i caves. El cas és que al cap d'anys d'acumular experiències, de tenir l'oportunitat d'implicar-me en projectes engrescadors i altres feines sempre del sector, de comptar amb la col·laboració de professionals qualificats (enginyers, enòlegs, advocats, economistes...) i de gaudir del suport familiar afectiu i efectiu (per part de la meva muller, la Pilar, de manera molt especial) vaig crear empresa pròpia, de naturalesa familiar... i fins ara.

Déu n'hi do! I així treballant en el sector durant 60 anys seguits...

Sí, i m'ho faig venir bé per ressaltar un apunt referit a aquesta trajectòria i a l'esperit de la nostra consultoria. Mira, tenim un bon nombre de clients als quals, a dia d'avui, estem donant servei a la tercera generació. Per a nosaltres és molt important que els nostres clients se sentin ben acompanyats en tot moment. I per això, crec que té molt de valor que generació rere generació continuïn dipositant-nos la seva confiança.

"Des del primer dia, la serietat en el treball, l'especialització i la qualitat de servei han estat l'estendard de l'activitat professional de la nostra empresa”

Durant tot aquest temps, a part de les persones, vostè mateix ha dit que el sector ha canviat molt. Entenc que per estar al capdavant, la capacitat d'anticipar-se als fets i ser competitius és fonamental.

Efectivament, els canvis i l'evolució ho afecten tot, des de les infraestructures i les lleis reguladores del sector fins a les plataformes tecnològiques, la viticultura, la comunicació, la comercialització, l'exportació, la logística o la incorporació de la robòtica en els processos d'embotellament, etiquetatge, encaixat i distribució. Un exemple: imagina't només en termes de planificació i inversió, el que representa per a un celler la transició dels dipòsits de ciment cap als de polièster o de ferro vitrificat fins als d'acer inoxidable; la incorporació del fred en les fermentacions i elaboracions n'és una altra evidència. Amb això vull dir que si en l'entorn d'alta competitivitat del mercat actual, ja és complex elaborar vins, caves i altres begudes espirituoses de qualitat en termes de rendibilitat, la gestió col·lateral que suposa en el pla administratiu, jurídic, comptable, de mesures sostenibles, de protocols de seguretat, etc., provoca una càrrega addicional i extraordinària per a les empreses. El concepte és que cadascú faci bé el que sap fer. I precisament aquesta és i ha estat la nostra raó de ser. I per això som on som, és a dir, una consultoria al servei del sector vitivinícola líder a Catalunya i referent a la resta de l'Estat i, des del primer dia, la serietat en el treball, l'especialització i la qualitat de servei han estat l'estendard de l'activitat professional de la nostra empresa.

Reprenem el fil i posem-nos en clau de futur. Com enfoca la consultoria aquest futur que ja és present?

Doncs mirant endavant amb confiança i optimisme. Com ja he esmentat, la nostra és una empresa de caire familiar i ara hem refet l'staff directiu amb el nomenament de Sara Rius, llicenciada en Dret i amb remarcada especialització en temàtica vitivinícola, com a cap de la Consultoria, amb el bagatge, a més, de la seva vinculació professional a l'empresa des de 2003. Al seu costat, un acreditat equip de col·laboradores amb un solvent grau d'expertesa, cadascuna en la seva especialitat, que garanteix la qualitat de servei i compromís amb els resultats i l'eficiència, aspectes pels quals Rius&Rius sempre s'ha caracteritzat. De la mateixa manera, a partir d'ara el meu rol a l'empresa se centrarà en l'àmbit de l'assessorament i de les relacions corporatives.

Llavors, en aquest nou organigrama, quin és el missatge que volen transmetre als seus clients actuals i de futur?

Primer de tot, em permeto deixar constància que aquest relleu generacional és un esdevenir lògic i natural. En segon lloc, el compromís és el de preservar intactes els valors essencials que ens han posicionat on som perquè ens conforta poder assegurar que la consultoria disposa d'un equip experimentat, qualificat i competent com a garantia d'aquest relleu, com també la certesa de consolidar-nos en l'avantguarda del sector per continuar oferint la gamma més completa, fiable i eficaç de serveis i prestacions. Tot això és possible perquè aquest equip integra dos components fonamentals: el patrimoni de l'experiència i la vitalitat dels més joves. I més encara, com a consultoria integral, comptem amb el concurs dels més reconeguts i prestigiosos professionals dels camps tècnic, jurídic i administratiu. Tot plegat configura un cupatge que ratificarà els valors de la consultoria i els interpretarà en clau de futur. Parlem de qualitat integral de servei, rigor professional, eficiència, coneixement i tracte personalitzat.

Des de la perspectiva dels 60 anys de trajectòria, vol ressaltar algun projecte al qual tingui especial devoció?

Més que un projecte, és un compromís que ha prevalgut durant aquest temps i que ens ha obert un ventall molt enriquidor d'activitats i de relacions. El compromís es basa a revertir al sector i al territori iniciatives que puguin ser rellevants o d'interès per a les generacions que venen com, per exemple, el mecenatge en l'edició de llibres i estudis relatius al sector. Personalment, però, una de les accions que més em satisfà és el patrocini des dels seus inicis del Premi d'Enologia "Jaume Ciurana" que convoca la Universitat Rovira i Virgili i del qual, precisament, enguany celebrarem la vintena edició. És un premi per als recents llicenciats d'Enologia de la facultat tarragonina, amb una notable dotació econòmica, la cerimònia d'entrega del qual es completa amb una lliçó magistral a càrrec de persones de gran prestigi i reconeixement dels àmbits vitivinícola, universitari, econòmic o científic. En el camp del coneixement, també col·laborem amb altres centres universitaris (UB, UPC, UPF, URL), ja que a Rius&Rius entenem que empresa i entitats formatives adquireixen el seu ple sentit quan es troben, van en la mateixa direcció i sumen sinergies en pro d'una societat més avançada. Podria citar, també, el suport donat a organismes i entitats del sector i als actes que organitzen tant a nivell autonòmic com estatal i internacional.

Del que explica, em permeto emfatitzar el fet de revertir amb la mirada posada en els més joves.

És que avui dia, o bé penses en el demà o les empreses no funcionen. Perquè es tracta de fer coses per al joves. Com a exemple, esmento una línia d'orientació i suport a les iniciatives de joves emprenedors en el sector vitivinícola. Però sobretot d'adaptar-se i d'avançar-se a la constant evolució del mercat, especialment ara mateix en termes de sostenibilitat i canvi climàtic, com també tenir resposta a la perseverant transformació de les eines tecnològiques, una actitud que exigeix tenir un esperit dinàmic i jove. Al cap i a la fi, a Rius&Rius seguim entenent la nostra tasca, més que com una mirada i avaluació del passat, com un permanent compromís de futur que ens empeny a continuar col·laborant amb els nostres clients i ens impulsa a obrir nous mercats i proposar noves iniciatives.

Doncs mirant endavant amb confiança i optimisme. Com ja he esmentat, la nostra és una empresa de caire familiar i ara hem refet l'staff directiu amb el nomenament de Sara Rius, llicenciada en Dret i amb remarcada especialització en temàtica vitivinícola, com a cap de la Consultoria, amb el bagatge, a més, de la seva vinculació professional a l'empresa des de 2003. Al seu costat, un acreditat equip de col·laboradores amb un solvent grau d'expertesa, cadascuna en la seva especialitat, que garanteix la qualitat de servei i compromís amb els resultats i l'eficiència, aspectes pels quals Rius&Rius sempre s'ha caracteritzat. De la mateixa manera, a partir d'ara el meu rol a l'empresa se centrarà en l'àmbit de l'assessorament i de les relacions corporatives. Llavors, en aquest nou organigrama, quin és el missatge que volen transmetre als seus clients actuals i de futur?

Primer de tot, em permeto deixar constància que aquest relleu generacional és un esdevenir lògic i natural. En segon lloc, el compromís és el de preservar intactes els valors essencials que ens han posicionat on som perquè ens conforta poder assegurar que la consultoria disposa d'un equip experimentat, qualificat i competent com a garantia d'aquest relleu, com també la certesa de consolidar-nos en l'avantguarda del sector per continuar oferint la gamma més completa, fiable i eficaç de serveis i prestacions. Tot això és possible perquè aquest equip integra dos components fonamentals: el patrimoni de l'experiència i la vitalitat dels més joves. I més encara, com a consultoria integral, comptem amb el concurs dels més reconeguts i prestigiosos professionals dels camps tècnic, jurídic i administratiu. Tot plegat configura un cupatge que ratificarà els valors de la consultoria i els interpretarà en clau de futur. Parlem de qualitat integral de servei, rigor professional, eficiència, coneixement i tracte personalitzat. Des de la perspectiva dels 60 anys de trajectòria, vol ressaltar algun projecte al qual tingui especial devoció?

Més que un projecte, és un compromís que ha prevalgut durant aquest temps i que ens ha obert un ventall molt enriquidor d'activitats i de relacions.

El compromís es basa a revertir al sector i al territori iniciatives que puguin ser rellevants o d'interès per a les generacions que venen com, per exemple, el mecenatge en l'edició de llibres i estudis relatius al sector. Personalment, però, una de les accions que més em satisfà és el patrocini des dels seus inicis del Premi d'Enologia “Jaume Ciurana” que convoca la Universitat Rovira i Virgili i del qual, precisament, enguany celebrarem la vintena edició. És un premi per als recents llicenciats d'Enologia de la facultat tarragonina, amb una notable dotació econòmica, la cerimònia d'entrega del qual es completa amb una lliçó magistral a càrrec de persones de gran prestigi i reconeixement dels àmbits vitivinícola, universitari, econòmic o científic. En el camp del coneixement, també col·laborem amb altres centres universitaris (UB, UPC, UPF, URL), ja que a Rius&Rius entenem que empresa i entitats formatives adquireixen el seu ple sentit quan es troben, van en la mateixa direcció i sumen sinergies en pro d'una societat més avançada. Podria citar, també, el suport donat a organismes i entitats del sector i als actes que organitzen tant a nivell autonòmic com estatal i internacional. Del que explica, em permeto emfatitzar el fet de revertir amb la mirada posada en els més joves.

És que avui dia, o bé penses en el demà o les empreses no funcionen. Perquè es tracta de fer coses per al joves. Com a exemple, esmento una línia d'orientació i suport a les iniciatives de joves emprenedors en el sector vitivinícola. Però sobretot d'adaptar-se i d'avançar-se a la constant evolució del mercat, especialment ara mateix en termes de sostenibilitat i canvi climàtic, com també tenir resposta a la perseverant transformació de les eines tecnològiques, una actitud que exigeix tenir un esperit dinàmic i jove. Al cap i a la fi, a Rius&Rius seguim entenent la nostra tasca, més que com una mirada i avaluació del passat, com un permanent compromís de futur que ens empeny a continuar col·laborant amb els nostres clients i ens impulsa a obrir nous mercats i proposar noves iniciatives

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation