Els cellers catalans es preparen per una patacada econòmica encara incerta

El sector del vi català viu amb resignació la crisi del coronavirus mentre adapten la seva activitat a un escenari excepcional

finca-torres

Article original extret del diari digital Vadevi.cat

Els cellers catalans estan mostrant, com tot Catalunya, la seva bona predisposició per aturar el contagi del coronavirus. De fet molt abans que es decretés el tancament oficial ja eren molt els que anunciaven que per “responsabilitat” anul·laven les activitats d'enoturisme i tancaven portes a les seves botigues.

Ara, com tothom, estan adaptant el seu funcionament a una situació nova, del tot excepcional que ha de permetre fer front a aquesta crisi que ningú sap quan s'acabarà ni quin és l'abast de les conseqüències econòmiques que pot comportar. La majoria ho viu amb resignació, amb mesures sanitàries extremes i amb poc marge de maniobra per idear plans de xoc per entomar un cop que tothom intueix que serà important però ningú té clar fins a quin punt.

A Família Torres , amb cellers i vinya a la DO Penedès, la DO Conca de Barberà, la DO Costers del Segre, la DO Catalunya i a la DOQ Priorat estan fomentant el teletreball en totes aquelles àrees que ho permeten. Les reunions es fan per vídeo conferència, el Centre de Visites i els punts de restauració estan tancats i en les àrees de producció i agrària estan treballant amb totes les mesures de seguretat i la màxima precaució per minimitzar el risc de contagi.

Així s'han sectoritzat els grups i establert jornades intensives per evitar que els grups de treball coincideixin, respectant en tot moment les mesures de seguretat i intensificant la neteja i desinfecció dels espais i aparells i material comuns. A partir d'aquest dimarts es faran controls de temperatura als treballadors quan s'accedeixi a les instal·lacions. Però aquestes mesures s'estudien i s'avaluen dia a dia per adoptar, si cal, noves, mesures.

Miquel Torres Maczasseck explica en declaracions a Vadevi que “el flux de transport no s'està interrompent i mantindrem la distribució mentre sigui possible, però ja estem veient com moltes comandes s'estan cancel·lant . A la Xina, per exemple, les vendes al mes de febrer van caure estrepitosament però sí que van veure un repunt de les vendes online. Potser passarà el mateix aquí, és difícil de dir”.

Al Celler de Capçanes a la DO Montsant també han establert el teletreball on és possible. Anna Casabona , sommelier de l'equip comercial del celler explica a Vadevi que per les feines del celler han creat dos equips de treball formats pel mínim de persones imprescindible, que fan torns alternatius i durant aquests torns s'apliquen totes les mesures de seguretat possibles.

Davant aquesta situació del tot nova intenten ser el més flexibles que poden “hem servit les comandes pendents de la setmana passada, però de moment no estem rebent comandes i si arribem veurem que fem. Anem decidint moment a moment”, explica Casabona.

Anna Espelt, enòloga i propietària del celler Espelt de Vilajuïga a l'Alt Empordà també explica que ells ja van tancar el centre d'enoturisme i van anul·lar totes les visites i tastos que tenien previstos. Pel personal administratiu també han establert un pla de teletreball i al celler també han reduït les operacions a les mínimes imprescindibles, d'igual manera pels treball a la vinya. Amb to de resignació, l'Anna declara “estem aprenent a conviure amb la incertesa. Després de patir els efectes del temporal Glòria, ara ens toca gestionar les conseqüències d'aquest virus” i també està convençuda que els costos econòmics seran elevats pel celler.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation