Evidències a favor dels efectes saludables del vi. FIVIN NEWS

Encara que encara hi ha diferència d'opinions, el vi està cada dia més ben vist des d'un punt de vista saludable. La presència en la seva composició de substàncies 'útils' per al nostre organisme sembla ser la clau

La dieta mediterrània, basada en el consum d'oli d'oliva verge extra, cereals integrals, hortalisses, llegums i fruita seca, al costat d'un consum moderat de peix (principalment blau), productes lactis (fermentats), carn (principalment blanca) i vi, ha estat i és actualment sinònim de dieta saludable. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és un dels patrons dietètics més saludables del món, ja que són molts els estudis que han demostrat amb el molt alt nivell d'evidència científica que la població que segueix aquesta dieta té una menor incidència de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial, obesitat, malalties neurodegeneratives i fins i tot determinats tipus de càncer.

fivin vi


El vi (principalment negre) és, al costat de l'oli d'oliva i els cereals (pa), un dels pilars d'aquesta dieta mediterrània. En aquest context, mereix destacar-se un estudi publicat en la revista British Medical Journal que va concloure que un 20% de l'efecte protector de la dieta mediterrània es devia al consum moderat de vi."Nombrosos estudis han demostrat els efectes protectors del vi sobre el sistema cardiovascular"


El vi conté essencialment una proporció baixa d'alcohol, al voltant del 12-14%, i també molts altres components bioactivos com els polifenoles. Des de fa més de 20 anys, nombrosos estudis epidemiològics (més de 100) han conclòs que la relació entre el consum d'alcohol i mortalitat total segueix una corba en “J”, de manera que els consumidors moderats d'alcohol presenten una menor mortalitat total que les persones abstèmies i, per descomptat, molt menys que els bevedors excessius. També es disposa de nombroses evidències científiques dels efectes protectors del consum regular de polifenoles, del vi i altres aliments, com a oli d'oliva verge extra, fruita i hortalisses, sobre la salut.No obstant això, malgrat aquestes evidències, recentment han aparegut dos articles en la revista The Lancet que han conclòs que el consum ideal d'alcohol havia d'aproximar-se a “zero”. Encara que aquests estudis han estat criticats per suposats errors metodològics, posats de manifest en cartes al director en la mateixa revista, la veritat és que la difusió del missatge que ha prevalgut en els mitjans de comunicació ha estat l'original. Paral·lelament, han anat apareixent altres treballs sobre els efectes beneficiosos del consum moderat de begudes alcohòliques, com, per exemple, un publicat en la revista JAMA Network Open (2019) sobre els efectes protectors del vi i altres begudes alcohòliques en la deterioració cognitiva. Els bevedors lleugers, edat mitjana de 78 anys, van presentar una reducció del 55% (!) en el risc de desenvolupar una demència.

També han d'assenyalar-se els nombrosos estudis que han demostrat els mecanismes dels efectes protectors del consum moderat de vi sobre el sistema cardiovascular (millora de la sensibilitat a la insulina i del perfil lipídic) i fins i tot el càncer (efectes anti-inflamatoris i anti-proliferatius dels polifenoles del vi). En aquest mateix context, s'han publicat dos treballs recents que mereixen destacar-se. En la prestigiosa revista Gastroenteroly (2019) s'ha publicat un estudi amb 916 bessones britàniques en el qual es va concloure que el consum de vi negre contribuïa a una microflora intestinal més saludable (més diversa) i menor risc cardiovascular. Així mateix, el grup de recerca de Neuroquímica de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) ha publicat que el resveratrol, molècula present en el raïm negre, podria tenir un efecte neuroprotector enfront de malalties neurodegeneratives com l'alzheimer. Segons aquest estudi, el resveratrol és capaç d'actuar en el cervell de manera semblant a les molècules missatgeres naturals de la cèl·lula, contribuint a pal·liar l'efecte de degeneració i mort cel·lular que es produeix en les neurones del cervell de les persones que pateixen la malaltia d'alzheimer.No obstant això, queden pendents de demostrar de manera concloent els efectes protectors del consum moderat de vi sobre el càncer. Molts investigadors han qüestionat aquesta relació, però comencem a disposar d'evidències que la secunden. En aquest sentit, en un meta-anàlisi dels efectes de la dieta mediterrània sobre el càncer publicat en la revista Nutrients (2017) es va concloure que l'aliment amb major pes en la protecció de la dieta contra el càncer era el consum moderat de vi, i així s'ha remarcat en una recent editorial en aquesta mateixa revista (2019). És probable que molts dels estudis epidemiològics sobre la relació entre consum moderat d'alcohol, en general, i de vi, en particular, hagin tingut errors metodològics com un inadequat registre del consum diari de begudes alcohòliques que permeti diferenciar-lo del consum de solo el cap de setmana (binge drinking), i sobretot no haver tingut en compte el patró dietètic que acompanya a la ingesta d'alcohol. És molt diferent consumir vi dins del patró de dieta mediterrània que fora d'ell (patró dietètic occidental), ja que els resultats en quan a la relació amb la incidència de càncer poden ser contraposats.Per tot això, el vi hauria de consumir-se amb moderació, amb els menjars i sempre seguint un patró d'alimentació saludable, com la nostra dieta mediterrània.


fivin vi 2
El professor Ramón Estruch és consultor sènior del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clinic (Barcelona) des de 2002. És també professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona des de 1996, membre del Consell Director del CIBER d'Obesitat i Nutrició de l'Institut de Salut Carles III des de 2006 i membre del Advisory Board of the ERAB (European Foundation for Alcohol Research) de la Unió Europea des de 2010.Ha publicat més de 470 treballs de revistes d'alt impacte, inclosos 'The New England Journal of Medicine', 'JAMA', 'Lancet', 'Annals of Internal Medicine', 'Arxivis of Internal Medicine', 'Circulation' i 'American Journal of Nutrition', entre altres. En aquest context mereix destacar-se que els resultats de l'estudi sobre els 'Efectes de la dieta mediterrània en la prevenció de la malaltia cardiovascular' publicat en la revista 'The New England Journal of Medicine' a l'abril de 2013 ha estat el segon article científic més llegit en el món l'any 2013. A més, l'any 2018 ha estat nomenat un dels científics més influents del món ('Highly Cited Researcher' by Claryvate Analytics).

* Este artículo fue redactado por la Interprofesional del Vino de España-OIVE con la colaboración científica de FIVIN. Publicado en la sección Alimente El Confidencial el pasado 1 de enero de 2020.
** Se puede visualizar la noticia en el siguiente enlace Alimente El Confidencial

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation