L’enòloga i viticultora Judit Sogas, membre de l’ACE-CEEC, parla sobre la figura femenina en l’elaboració del vi

Alguns gurus de l'enologia s'han atrevit a afirmar que la sensibilitat femenina és palpable en els vins. Potser per aquesta raó, els resultats del celler Rubió de Sòls han originat uns productes amb una qualitat molt personalitzada.

* Podeu llegir l'article original extret de territoris.cat

judit sogas celler rubiols

Es tracta del projecte de l'enòloga i viticultora Judit Sogas i la seva família, que un dia van descobrir una petita finca de cinc hectàrees que els va captivar, prop de foradada a la Noguera, en un paratge natural d'una gran riquesa. Situada en el terme del poble mil·lenari de Rubió de Baix, a la Serra del Munt i sota la mirada ancestral del Castell de Rubió de Sòls, la Judit pren la decisió de capbussar-se en una experiència nova, arriscada però apassionada: el celler Rubió de Sòls.

Aquesta passió despertada per la terra a principis del 2000 els va dur a plantar-hi el 2010. No ho van fer amb una plantació qualsevol, sinó amb una selecció de xarel·los seleccionats de tota Catalunya i empeltats en peus de vinyes velles del camp de Tarragona i del Penedès.

"Volíem un caràcter diferenciador a la nostra zona, però també la vam escollir perquè és una varietat molt bona per fer qualitat. És molt poc productiu, però també és cert que és un tipus de raïm molt apte per fer vins molt variats, cava, vins dolços… Es tracta d'una varietat molt versàtil” , diu la Judit en relació a per què van escollir aquesta varietat"

La Judit va desplegar el seu projecte un cop decidits els ceps, que van repartir en cinc parcel·les amb dos microclimes diferents.

Ho van fer amb un conreu tradicional de ceps en vas i conduïts amb un pal de fusta per cada planta, un treball totalment artesanal que fa possible aconseguir un vi de finca, un vi d'autor, encara que aquest objectiu no atreu tant l'autora d'aquesta obra.

Recorrent les vinyes amb l'enòloga de Valls, sorgida de la “primera collita” d'aquesta especialitat a la universitat Rovira i Virgili de Tarragona, pots palpar la simbiosi entre l'alquimista i la terra que trepitja. La forma amb la qual descriu el tracte amb el conreu i tot el que s'hi origina, la seva expressió quan descriu l'entorn natural, el paisatge que l'envolta, comproves que la Judit i el seu projecte ja s'ha integrat al Montsec, en un celler d'obligada visita pels amants del vi.

El resultat de tot plegat són uns vins d'alta qualitat, que s'han impregnat de tota l'essència que la seva autora volia que tinguessin evolucionant per si sols, totalment ecològics.

Elaborats en el petit celler de Rubió de Sòls a peu del castell, en sorgeix el Solsxarel, un vi blanc de criança, collit a mà i premsat en fred. Una criança de sis mesos en bóta, i sis més en l'ampolla, donen com a resultat un vi que ressalta les aromes naturals del raïm i es combina amb l'aroma de la criança.
Recentment ha sorgit, del laboratori el Rubiòls, una selecció de xarel·los de dins la mateixa finca, criats durant 14 mesos en bóta de roure francès i guardat en ampolla durant 14 mesos més.

La Judit creu que el celler està en evolució, amb projectes de creixement, però mantenint l'essència de les petites produccions, controlades, que facin possible un alt nivell qualitatiu. Un esforç que ha fet possible millorar l'espai en el qual es troba, i que ha revitalitzat una terra que estava pràcticament abandonada.

La viticultora assegura que s'ha recuperat una zona on ara hi ha molta vida.

La Judit constata que les enòlogues cada cop estan guanyant més presència en el sector, i ratifica els estudis científics que indiquen que les dones tenen més aptituds sensorials i que això pot afectar els vins que s'elaboren sota la seva gestió.

Pel que fa a la divulgació del territori, el celler Rubió de Sòls col·labora en iniciatives d'enoturisme i mediambientals com ara l'activitat Vinya i estrelles , que convida a maridar la visita a les vinyes i el celler i el tast dels vins amb productes de la zona. Una estada que es prolonga fins a la vesprada, en què es duu a terme una visita nocturna per gaudir de l'espectacle del cel sense contaminació d'una comarca que recentment ha estat certificada com a destinació turística Starlight.

Judit Sogas convida a perdre's entre paisatges, fauna i natura d'un gran valor, i compartir amb els productors del Montsec el que genera aquesta terra i la seva activitat, articles d'una gran qualitat, perquè amb les característiques d'aquest territori, tot el que en sorgeix és el resultat de molt d'esforç i passió per tot el que fa la seva gent.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation