Conclusions de la jornada tècnica sobre enoturisme a la DO Terra Alta

El dia 1 es va celebrar a Gandesa la 4a edició de la Jornada Tècnica que la Denominació d'Origen Terra Alta organitza en el marc de la Festa del Vi. En aquesta ocasió la jornada ha girat al voltant de l'enoturisme, un objectiu clau per a la DO i per a la comarca, on el sector del vi és el principal motor econòmic.

Sota el nom L'aposta per l'enoturisme: models d'èxit , els assistents han conegut de primera mà tres models d'èxit en el camp de l'enoturisme: el del Consell Regulador del Jerez y la Manzanilla , de la mà de César Saldaña, director del Consell Regulador; el del Consorzio Vino Chianti Classico a càrrec de Gerardo Giorgi, Director de Màrqueting; i el projecte del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Ribeira Sacra , amb la intervenció del president, José Manuel Rodríguez.

Conclusions de la jornada

Un cop finalitzades les presentacions de cada un dels projectes, els ponents han debatut sobre l'estat actual de l'enoturisme i els camins que s'han de recórrer encara. Ha estat en una taula rodona moderada per Alicia Estrada, especialitza en comunicació i gestió de turisme i enoturisme.

Tots els ponents han coincidit en la necessitat de treballar des del territori amb un objectiu comú. Per César Saldaña , “el paper del Consell Regulador és fonamental, però també el del teixit empresarial. Es tracta de maximitzar el potencial turístic transformant recursos en productes vendibles , des del paisatge fins al coneixement de la gent. S'han de vendre experiències”.

Gerardo Giorgi ha exposat a més la necessitat de trobar fòrums de diàleg públicoprivat : “El diàleg entre les administracions i les principals fonts empresarials és fonamental”.

Jose Manuel Rodríguez , per la seva banda, ha estat qui més ha defensat la necessitat de promoure el fet diferencial que cada zona porta molt lligat al seu propi paisatge: “És molt important vendre el territori. S'ha de creure en la terra i el paisatge que un té i vendre'l en el seu conjunt . El vi ha de ser l'esperó que faci que la resta vaig al darrere. Vendre el territori com a una unitat”.

Alicia Estrada , molt habituada a treballar en diferents projectes turístics, ha estat l'encarregada de posar un punt crític al debat. Seguint aquesta mateixa tesi de comptar amb la resta d'empreses turístiques del territori, ha assegurat que, en termes generals, el sector del vi implica poc al del turisme : “L'enoturisme ha de ser un negoci. Ha de ser sostenible per al territori però també per als diferents econòmics implicats. I per això s'ha d'implicar més al sector del turisme, aconseguir una relació més fluida”.

Jornada tècnica gandesa

Inauguració de la Festa del Vi

La Festa del Vi s'inaugurarà aquesta tarda a les 18:30 amb un acte institucional presidit per Salvador Puig, Director General de l'INCAVI, els representants de les entitats organitzadores i el pregoner d'aquesta 32a edició, el presentador Llucià Ferrer . Un cop finalitzada la visita de les autoritats a la Mostra de Vins, la comitiva es traslladarà fins a la Sala de Cinema Societat Unió Gandesana on a les 19:30h arrencarà l'acte de lliurament de premis del Concurs de Vins amb DO Terra Alta 2019 .

El concurs, que reconeix els vins millor puntuats en els tastos a cegues que realitza el comitè de tast de la DO Terra Alta, ha comptat enguany amb la participació de gairebé 200 referències, aconseguint un màxim històric i convertint-se en l'edició més participativa.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation