Carme Casacuberta, associada de l’ACE parla del potencial de les carinyenes de l’Empordà

Carme Casacuberta, enòloga i propietària de Vinyes d'Olivardots, explica que: "D'ençà que em vaig proposar fer vi em vaig enfocar amb el potencial de les carinyenes de l'Empordà"

L'enòloga Carme Casacuberta, associada de l'ACE, és propietària de Vinyes d'Olivardots que neix el 2002 al poble de Capmany amb una aposta clara per les Carinyenes de l'Empordà en totes les seves versions: negra, blanca i roja . L'any 2015 s'incorpora al projecte la filla de Carme Casacuberta, Carlota Pena, després d'acabar els estudis d'Enologia a la URV, aportant noves inquietuds i introduint el celler a l'agricultura biodinàmica. Un tàndem mare filla que suma per seguir treballant amb unes varietats tradicionals que són l'essència d'un territori com l'Empordà.

Aquest reportatge és de Cupatges.cat. Podeu consultar l'entrevista - reportatge original i sencer en el següent enllaç, aquí.

Carme Casacuberta amb la seva filla, Carlota Pena

11 vins de Vinyes d'Olivardots (DO Empordà) han rebut puntuacions per sobre de 91 punts a la revista The Wine Advocate del prestigiós crític nord-americà Robert Parker. Les notes es recullen a l'article “Spain: Priorat and the Apellations of Catalunya – The Names of the Land and Corpinnat” , signat pel seu tastador a l'Estat Espanyol, Luis Gutiérrez, on ressalta particularment les vinificacions amb la Carinyena blanca del celler de Capmany , atorgant puntuacions de 94 i 93+ als vins elaborats amb aquesta varietat: Vd'O 6.17 (2017) i VdO 6.15 (2015), respectivament.

Així i tot, la màxima puntuació del celler ha estat per al vi VdO 1.13 (2013), amb 95 punts, monovarietal de Carinyena negra de vinyes velles de la col·lecció “Varietals de terrer”, que neix en sòls de pissarra entre el termes de Vilamaniscle i Rabós d'Empordà.

A l'article, Luis Gutiérrez subratlla la qualitat dels vins del celler de Capmany amb un peu de foto on hi ha algunes de les referències i situant totes les altres tastades entre els 94 i 91 punts, en el que hi diu: “The impressive collection of wines from Vinyes d'Olivardots in Empordà”.

Per a Carme Casacuberta, enòloga i propietària de Vinyes d'Olivardots, “les puntuacions Parker reconeixen la filosofia, l'esforç i la manera d'entendre i expressar l'Empordà per part del celler". El fet que una gamma tan àmplia i diversa de vins hagi rebut puntuacions excel·lents és, per a l'enòloga, “un reconeixement al treball que fem des dels nostres inicis de preservar i recuperar les varietats autòctones que hi ha plantades a l'Alt Empordà, els diferents tipus de sòl, el treball per finques, la zonificació..., a més a més de valorar els criteris i sentiments que hi posem a l'hora de fer vi”.

La Carme ens explica que el 2010 va trobar el viticultor que li va ensenyar la finca centenària de Carinyena blanca, desconeguda en aquells moments per a ella. A partir de llavors, comenta, "vaig començar a vinificar-la. És una varietat minoritària a la nostra zona, les finques identificades daten de la primera meitat del segle XX. La volem preservar i recuperar per potenciar les particularitats vitivinícoles del nostre territori, una varietat blanca amb molta acidesa que aguantarà molt bé el canvi climàtic al qual ens enfrontem" , conclou.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation