L'enòloga Carme Casacuberta, associada de l'ACE, és propietària de Vinyes d'Olivardots que neix el 2002 al poble de Capmany amb una aposta clara per les Carinyenes de l'Empordà en totes les seves versions: negra, blanca i roja . L'any 2015 s'incorpora al projecte la filla de Carme Casacuberta, Carlota Pena, després d'acabar els estudis d'Enologia a la URV, aportant noves inquietuds i introduint el celler a l'agricultura biodinàmica. Un tàndem mare filla que suma per seguir treballant amb unes varietats tradicionals que són l'essència d'un territori com l'Empordà. Aquest reportatge és de Cupatges.cat. Podeu consultar l'entrevista - reportatge original i sencer en el següent enllaç, aquí. |
11 vins de Vinyes d'Olivardots (DO Empordà) han rebut puntuacions per sobre de 91 punts a la revista The Wine Advocate del prestigiós crític nord-americà Robert Parker. Les notes es recullen a l'article “Spain: Priorat and the Apellations of Catalunya – The Names of the Land and Corpinnat”
, signat pel seu tastador a l'Estat Espanyol, Luis Gutiérrez, on ressalta particularment les vinificacions amb la Carinyena blanca del celler de Capmany
, atorgant puntuacions de 94 i 93+ als vins elaborats amb aquesta varietat: Vd'O 6.17 (2017) i VdO 6.15 (2015), respectivament. La Carme ens explica que el 2010 va trobar el viticultor que li va ensenyar la finca centenària de Carinyena blanca, desconeguda en aquells moments per a ella. A partir de llavors, comenta, "vaig començar a vinificar-la. És una varietat minoritària a la nostra zona, les finques identificades daten de la primera meitat del segle XX. La volem preservar i recuperar per potenciar les particularitats vitivinícoles del nostre territori, una varietat blanca amb molta acidesa que aguantarà molt bé el canvi climàtic al qual ens enfrontem" , conclou. |