Comunicat d’INCAVI sobre el preu del raïm al Penedès

Comunicat enviat per l'INCAVI el passat 14 d'agost de 2019, sobre el preu del raïm que els grans cellers del cava estan oferint als viticultors i la concentració que es va convocar per Unió de Pagesos, JARC i l'Associació de Viticultors del Penedès a Vilafranca del Penedès

Davant les darreres informacions sobre el preu del raïm que els grans cellers del cava estan oferint als viticultors i la concentració d'avui convocada per Unió de Pagesos, JARC i l'Associació de Viticultors del Penedès a Vilafranca del Penedès, des de l'INCAVI es fan les següents consideracions:

1. Dona suport a les reivindicacions dels viticultors d'avui i denuncia el preu del
raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava, que s'ha reduït
dràsticament en un any.


2. Aquesta és una molt mala notícia i va en sentit contrari al pla estratègic que
s'està impulsant des de la Denominació d'Origen Cava, que té per objectiu
millorar el valor del producte i tota la seva cadena. Des de l'INCAVI es
considera que les grans empreses del cava no poden resoldre els seus
problemes de rendibilitat a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors.


3. S'està produint un desequilibri entre l'oferta i la demanda en el sector del
cava: hi ha excés de vi en estoc i a més, es preveu una collita similar a la
mitjana dels darrers anys.


4. El Ministeri d'Agricultura hauria d'haver fet cas a les recomanacions del
Consell Regulador del Cava i limitar la inscripció de noves hectàrees de
vinya. Això ha provocat un increment de l'oferta de raïm i vi base cava en
altres zones productores no històriques. Des del DARP i l'INCAVI s'han posat
al costat del Consell Regulador per denunciar aquest fet.


5. L'INCAVI està obert a ajudar, a establir ponts i facilitar la millora de la situació
del sector vitícola al Penedès, però no pot regular els preus. Fins a data
d'avui, l'INCAVI i la Conselleria d'Agricultura s'han reunit amb empreses
vinícoles, amb la patronal, amb el Consell Regulador, amb sindicats i amb
associacions de viticultors en diverses i reeixides ocasions. I ho seguirà fent.


6. Es considera que cal continuar en la línia de prestigiar i promocionar els vins i
caves que s'elaboren a Catalunya, fet que contribueix a obtenir millors preus i
millors resultats per a tota la cadena de valor, també per al viticultor.


7. D'altra banda, és necessari una major participació del viticultor en el valor
afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través
de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el
productor i l'elaborador.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation