Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona: «El vi és el millor ambaixador de la nostra terra»

Entrevista de Tarragona Digital amb l'enòleg i president del Consell Regulador de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, de Cabra del Camp, el qual lidera una nova etapa que té per objectiu potenciar els nostres vins

Aquesta primavera passada, l'enòleg Vicenç Ferré, de Cabra del Camp, ha esdevingut president del Consell Regulador de la DO Tarragona en substitució de Josep Lluís Grogués , que ha estat al capdavant de l'ens durant els darrers 12 anys. Ferré lidera ara una junta renovada en el 90%, i encara una nova etapa que té per objectiu potenciar la DO Tarragona i transmetre un missatge concret, un destí i un nou enfocament dels productes.

TarragonaDigital conversa avui amb el president enmig de les vinyes del Celler Mas Vicenç, a Cabra del Camp. Afirma que, pràcticament, va néixer sota d'un cep. El seu rebesavi ja es deia Vicenç i ell és la cinquena generació que es dedica al conreu del raïm. Amb 21 anys, juntament amb els pares i el germà, arrenca el seu propi projecte amb l'elaboració del primer vi, que té com a objectiu esdevenir una de les marques més reconegudes de la DO tarragonina.

- Com es defineixen els vins de la DO Tarragona i què els diferencia de la resta?

Els vins de la DO Tarragona són suaus, aromàtics i molt intensos. Això ens ho dona el clima del Mediterrani; tenim moltes hores de sol i els vents de Marinada i Serè ens aporten la humitat que falta a l'estiu a la vinya i el fred a l'hivern. Tot això ens dona uns vins amb records de flor blanca, d'ametlla, de caràcter primaveral i que es distingeixen pel nivell alt que tenen.

- Quines varietats de raïm destaquen?

La DO Tarragona és gran, i la formen 33 cellers embotelladors que es reparteixen en les comarques del Tarragonès, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i l'Alt Camp. La nostra DO és la DO de Catalunya amb el percentatge més alt de Macabeu respecte a la resta, amb un 45%. En aquest sentit, és la nostra bandera que ens identifica. En l'actualitat, també hi ha un treball important de recuperació de les varietats de raïm autòctones del territori, com el cas del Tarragoní.

- Històricament, la DO Tarragona havia estat un referent en la producció de vins dolços. Quina és la tendència actual?

La casa De Muller de Reus és el productor per excel·lència de vins dolços de la DO Tarragona. A tall anecdòtic, aquest celler és el que, tradicionalment, ha proveït el vi de missa del Vaticà. En l'actualitat, el vi dolç no és un producte que connecti massa amb la joventut, però és un vi que encara està per redescobrir i amb els anys el consum tendirà a pujar. El vi dolç també dona l'oportunitat de descobrir noves sensacions entre els més gurmets, ja que és un producte increïble i val la pena potenciar-lo.

- Com valores el consum de vins autòctons per part dels establiments del territori?

M'agradaria conscienciar les cadenes hoteleres de tot allò que tenim a la zona i de les possibilitats que ofereix el territori. A vegades, els negocis grans van per preu i no tenen prou visió territorial per veure que si aposten pels productes de proximitat, el terreny serà cuidat i l'entorn serà més bonic. Aquest concepte és clau per potenciar el turisme i, malauradament, hi ha zones que ho tenen més clar que no pas a la Costa Daurada. Tot i això, aquesta situació ha millorat molt en els últims anys i ha pujat fins al 40% el consum de vi català al territori. Però això vol dir que encara ens queda el 60% per assumir.

...

En aquest enllaç a TARRAGONA DIGITAL , pots llegir l'entrevista sencera i original.

president DO tarragona vicenç ferre

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation