Mireia Torres, associada ACE-CEEC parla del canvi climàtic en el sector vitivinícola

L'enòloga i directora de Jean Leon, Mireia Torres, explica com afecta al raïm el canvi climàtic

L'enòloga Mireia Torres, associada de l'ACE-CEEC, dirigeix el Celler Jean Leon , que pertany al grup família Torres, a la DO Penedès. Conscienciada i compromesa amb el medi ambient, amb els principals reptes d'innovació i lideratge en el sector del vi i amb visió femenina i oberta als canvis. Recentment ha estat entrevistada per parlar sobre el canvi climàtic, en el sector de vi, per dos mitjans: Mengem, del diari ARA i per Wine Style Travel. Des de l'ACE hem volgut fer un recull de les preguntes i respostes més rellevants.

També podeu consultar les entrevistes originals i senceres en els següents enllaços:

"Si augmenta més la temperatura, difícilment hi haurà solucions per a la vinya que no siguin dràstiques". Mengem - Diari ARA

"El cambio climático es el gran reto" Wine Style Travel

Mireia Torres

Wine Style Travel: ¿A qué desafíos se enfrenta la viticultura en la actualidad?

Hay muchos desafíos como las enfermedades de la madera, o el aumento progresivo de la edad promedio de los viticultores en España, pero sin duda el mayor de ellos es el cambio climático.

Según el informe Cambio Climático. Bases físicas AR5 (MAGRAMA 2013) hay diversos escenarios en los países mediterráneos en función de si se van a reducir las emisiones o no.

Lo más significativo es que la temperatura promedio a finales de siglo puede incrementarse entre 2ºC y 6ºC y la pluviometría puede bajar entre un 10 y un 20%.

Dada la gravedad de lo que se avecina se están llevando a cabo muchos proyectos en toda España, muchos de ellos impulsados o apoyados por la "Plataforma Tecnológica del Vino".

Se estudian las variedades y los clones mejor adaptados a la sequía, se llevan a cabo plantaciones a mayor altitud y también diferentes ensayos para retrasar la maduración mediante diferentes sistemas de conducción, orientación, combinaciones de porta injertos, optimización del riego por goteo (allí donde hay agua), etc.

WST: En una bodega ¿ hay margen para la innovación? ¿En qué áreas?

En todos los campos hay margen para la innovación (viñedo, enología, producción...) y justamente lo que hay que potenciar es que todos los colaboradores en las empresas transmitan sus ideas, para poder seleccionar las mejores y apostar por los proyectos de las más interesantes.

La cultura de la innovación implica probar, hacer ensayos y por supuesto el admitir que algunos ensayos no van a ser exitosos pero siempre se puede aprender algo de la experiencia.

WST: El hecho de ser una mujer al frente de una gran bodega ¿le ha supuesto alguna ventaja o dificultad? ¿Cree que hay un estilo propio de liderazgo femenino de una empresa?

Estoy al frente de una bodega pequeña que es Jean Leon. Ser mujer tiene sus ventajas e inconvenientes y la verdad es que en cada generación veo que las mujeres van dando pasos adelante, algo que me llena de satisfacción.

Yo creo firmemente en los equipos mixtos formados por hombres y mujeres ya que considero que nos complementamos. El estilo de liderazgo femenino es diferente del masculino. Ni mejor ni peor, simplemente diferente.

Mengem ARA: Com es nota a la vinya l'escalfament? Com ha afectat les varietats de raïm?

Les varietats de raïm tenen totes un marge de temperatures ideal durant el període vegetatiu. Si les condicions canvien molt, moltes varietats no es podran adaptar i les haurem de substituir per altres de més resistents a la sequera.

Amb les onades de calor a l'estiu, el que pot passar és que la vinya es bloquegi i ja no maduri bé el raïm, o que la planta perdi les fulles o fins i tot que absorbeixi tota l'aigua del raïm i el panseixi o no el deixi sobreviure.

Cada varietat funciona diferent. Una altra conseqüència de la sequera és la pèrdua de producció per al viticultor. Aquests últims 20 anys s'ha notat que els graus dels vins han apujat un 2% i, en el cas d'algunes varietats, les acideses han baixat.

M.ARA: ¿A Jean Leon quines actuacions concretes heu impulsat per fer-hi front, a l'augment de temperatura?

Des de l'any 2008, vam començar la viticultura ecològica.

Des de l'any passat, estem en un projecte de recerca en què col·laborem amb el doctor Emilio Gil de la UPC en la reducció d'aplicació de productes fitosanitaris gràcies a les noves tecnologies com són els mapes de vigor, geolocalització del tractor i optimització dels paràmetres d'aplicació.

A més, estem treballant en un projecte d'instal·lar reg gota a gota a tota la finca en els pròxims anys i, relacionat amb això, esperem tenir sensors d'última generació que ens ajudin a optimitzar l'ús de l'aigua.

M.ARA: En quines novetats treballeu? I quina importància doneu als vins experimentals?

Aquest any tenim dos nous vins experimentals. El Malvasia de Sitges ja és al mercat des de fa un parell de mesos i aviat, al setembre, traurem un Viognier. La malvasia de Sitges és una varietat molt interessant de la zona i que es remunta al segle XIV amb els almogàvers. L'estil que hem buscat és fresc i afruitat. En el cas del viognier, té més temps de contacte amb el pòsit i és un vi molt interessant sobretot pel seu caràcter perfumat i la frescor.

celler jean leon

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation