‘Cultivare – La màquina natural’ triomfa al Festival Oenovideo

La producció ‘Cultivare. La màquina natural. Making of 2018' s'endú el Premi al Millor Treball Promocional del festival internacional de la vinya i el vi a la 26a edició del festival internacional Oenovideo de Marsella (França),

Es tracta d'un prestigiós certamen internacional de pel·lícules sobre la vinya i el vi. ‘Cultivare. La màquina natural. Making of 2018' és una peça audiovisual dirigida per Oriol Gallart, amb guió i producció de Centset, música d'Edu Comelles i de 10 minuts de durada. Es va estrenar a la darrera edició del Most Festival de Vilafranca del Penedès, on també va guanyar el premi a Millor Treball Promocional.

La Directora General de Vallformosa, Marta Vidal; el dissenyador Rai Benach; l'artista sonor, Edu Comelles i l'artista floral, Foix Cervera seuen al voltant d'una taula, tot dinant, per recordar i reviure la seva participació en la creació de les noves etiquetes Cultivare a través d'una màquina natural. Les seves paraules s'acompanyen amb imatges del moment de la creació, des de la preparació de la màquina fins al moment de captació de sons per després fer una banda sonora única. És un document que integra la filosofia dels vins Cultivare, fer productes de màxima qualitat i acostar-se al món cultural i de l'art.

EL PROJECTE CULTIVARE

A principis de 2016, el celler penedesenc Vallformosa crea els vins Cultivare. Es tractava d'un petit tiratge d'autor de dos productes nous i de gamma alta que volia posicionar al celler (i més concretament la seva marca de vins tranquils Doménech.Vidal) dins el món de la cultura.

Aviat es van adonar que Cultivare (que etimològicament és l'arrel llatina de cultura) havia de ser molt més que una ampolla de vi. Amb la llibertat que els brindava el projecte van començar a idear un pla per fer d'aquest vi una obra d'art total que traspassés totes les fronteres del disseny convencional d'una etiqueta de vi. El projecte es va idear com un espectacle de dansa sobre un tatami d'etiquetes de vi en blanc. Des del sostre, una pluja de pintura (groga en cas del vi blanc, vermell pel negre) mullava els papers i els artistes que, amb els seus moviment, anaven tenyint, esquitxant i marcant cadascuna de les etiquetes.

L'espectacle es va repetir fins a 6 vegades per obtenir les 4.674 etiquetes necessàries per vestir els vins Cultivasre. Només l'equip del celler, els artistes i un grup molt reduït de blocaires i periodistes van poder presenciar aquest moment ara convertit en vi. S'ha volgut posar l'accent en expressions artístiques que es fusionen amb les notes harmòniques del vi.

El projecte es va ampliar amb noves etiquetes del Cultivare, instal·lant enmig d'una vinya de Vilobí del Penedès (Alt Penedès) una “màquina natural” de deu metres, construïda expressament per a l'ocasió. Un centenar de branques de vinya van ser els singulars pinzells per pintar cadascuna de les etiquetes dels vins icònics de Domènech.Vidal al ritme del vent. Amb una paleta de colors diferenciada per a cada varietat, el moviment de les branques fa de cada etiqueta una obra d'art única. D'aquesta manera, Cultivare ha fet de l'expressió artística del Land Art un moment molt especial per vestir un vi únic amb una etiqueta irrepetible. Cultivare compta amb un vi negre (Sumoll-Samsó) i un de blanc (Xarel·lo) emparats per la DO Penedès. Tots dos vins han rebut diferents premis internacionals del vi, entre els quals cal destacar la distinció com a Millor Vi Blanc d'Espanya segons International Wine Challenge durant el 2016 i 2018.

Podeu veure el vídeo guanyador a través d'aquest enllaç:

https://youtu.be/2WAaE_06J7s

cultivare

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation