XXXè Congrés de l’ACE-CEEC conjuntament amb la XXXVIè Congres Internacional del Cava

L'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col.legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya han celebrat en el seu XXXè Congrés conjuntament amb la XXXVIè Congres Internacional del Cava, segons l'acord adoptat per l'ACE-CEEC i la Confraria del Cava per tal d'impulsar un nou camí conjunt, amb la finalitat de reunir els millors conferenciants i temàtiques més actuals per obtenir una vitivinicultura de referència.

El divendres passat, 5 d'abril, es va iniciar aquest macrocongrés amb la Jornada Tècnica a la Wine Business School de Vilafranca del Penedès, en la que el comitè d'Honor, representat per autoritats com el president-degà de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'enòlegs i enòlogues de Catalunya, Joan Miquel Canals, el president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu , el batlle de Vilafranca del Penedès, Pere Regull i el director general de l'INCAVI, Salvador Puig , van donat el tret de sortida de la jornada tècnica amb unes paraules de suport envers el col·lectiu dels enòlegs.

Aquest 2019 la jornada tècnica ha incidit novament en el desenvolupament de temes de vital importància com “l'Eficiència i sostenibilitat a la vinya i el vi”. Així, doncs, amb el mateix títol de l'any passat podríem afegir (II) al títol d'enguany.

Els temes han tractat del desenvolupament dels productes bioplaguicides per al control de les malalties de la vinya, del bacteri Xylella fastidiosa capaç de destruir milers d'hectàrees de conreu, també es parlà dels antimicrobians immobilitzats d'origen natural per a l'estabilització microbiològica del vi, seguit d'un tema sobre les malalties de la fusta ocasionades per fongs i, per acabar, es parlà de l'aplicació de llevats específics a la vinya per tal de millorar la qualitat del raïm i, per tant, del vi.

Especialment preocupant ha estat la conferencia realitzada per Emili Montesinos enfocada en Xylella fastidiosa , un bacteri fitopatògen de quarantena emergent a la Unió europea que afecta a oliveres, vinyes, ametllers, cítrics i, fins i tot, a plantes aromàtiques.

Els investigadors i professionals que han intervingut pertanyen a diferents institucions i empreses tecnològiques i agroalimentàries de gran rellevància (Futureco Bioscience / CIDSAV , Centre d'Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal de la Universitat de Girona/ IDM , l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic i el Departament de Tecnologia d'Aliments , ambdós de la Universitat Politècnica de València/ VITEC , Departament de Viticultura del Centre Tecnològic del Vi (Falset) i Lallemand , una empresa pionera en el desenvolupament i producció de llevats i bacteris.

A la tarda continuà la jornada tècnica amb un tast sensorial de vuit escumosos del món, dirigit per Lluis Ràfols , enòleg; Jordi Bort , sommelier i cap de l'empresa Riedel; i Ramón Roset , com a prescriptor.

El tast generà diferents debats entre els participants en el que a més de les seves apreciacions enològiques sorgí alguna que altra controvèrsia com l'efecte de comparació de preus, la diferència entre cava i xampany. Finalment els professionals de la jornada expressaren una vertadera autoestima pels productes elaborats a casa nostra.

Les darreres paraules anaren de la mà del president-degà de l'ACE-CEEC, J.M. Canals, que apuntà a que possiblement necessitéssim una escola de marketing per a formar més completament als enòlegs i que els nostres productes, tot i ser de molta qualitat, aconsegueixin una més bona acceptació en el mercat global.

CONGRES_NIT_ENOLOGIA_2019_03_obertura
CONGRES SALA

CONGRES TAST
CONGRES TAST2

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation