Celebrat amb èxit el CONGRÉS I LA NIT DE L’ENOLOGIA

Divendres 05/04/2019

L'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col.legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya han celebrat en el seu XXXè Congrés conjuntament amb la XXXVIè Congres Internacional del Cava, segons l'acord adoptat per l'ACE-CEEC i la Confraria del Cava per tal d'impulsar un nou camí conjunt, amb la finalitat de reunir els millors conferenciants i temàtiques més actuals per obtenir una vitivinicultura de referència.

Acte seguit s'ha celebrat "La nit de l'Enologia" aquest any a la Confraria del Cava (Torre Ramona - Subirats), en un acte de reconeixement a la figura dels enòlegs i professionals que donen valor i sentit a l'enologia.

CONGRES_NIT_ENOLOGIA_2019_obertura
El passat divendres, 5 d'abril, es va iniciar aquest macrocongrés amb la Jornada Tècnica a la Wine Business School de Vilafranca del Penedès, en la que el comitè d'Honor, representat per autoritats com el president-degà de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'enòlegs i enòlogues de Catalunya, Joan Miquel Canals, el president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu , el batlle de Vilafranca del Penedès, Pere Regull i el director general de l'INCAVI, Salvador Puig , van donat el tret de sortida de la jornada tècnica amb unes paraules de suport envers el col·lectiu dels enòlegs.

Aquest 2019 la jornada tècnica ha incidit novament en el desenvolupament de temes de vital importància com “l'Eficiència i sostenibilitat a la vinya i el vi”. Així, doncs, amb el mateix títol de l'any passat podríem afegir (II) al títol d'enguany.

CONGRES_SALA
Els temes han tractat del desenvolupament dels productes bioplaguicides per al control de les malalties de la vinya, del bacteri Xylella fastidiosa capaç de destruir milers d'hectàrees de conreu, també es parlà dels antimicrobians immobilitzats d'origen natural per a l'estabilització microbiològica del vi, seguit d'un tema sobre les malalties de la fusta ocasionades per fongs i, per acabar, es parlà de l'aplicació de llevats específics a la vinya per tal de millorar la qualitat del raïm i, per tant, del vi.

Especialment preocupant ha estat la conferencia realitzada per Emili Montesinos enfocada en Xylella fastidiosa , un bacteri fitopatògen de quarantena emergent a la Unió europea que afecta a oliveres, vinyes, ametllers, cítrics i, fins i tot, a plantes aromàtiques.

CONGRES_TAST
Els investigadors i professionals que han intervingut pertanyen a diferents institucions i empreses tecnològiques i agroalimentàries de gran rellevància (Futureco Bioscience / CIDSAV , Centre d'Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal de la Universitat de Girona/ IDM , l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic i el Departament de Tecnologia d'Aliments , ambdós de la Universitat Politècnica de València/ VITEC , Departament de Viticultura del Centre Tecnològic del Vi (Falset) i Lallemand , una empresa pionera en el desenvolupament i producció de llevats i bacteris.

A la tarda continuà la jornada tècnica amb un tast sensorial de vuit escumosos del món, dirigit per Lluis Ràfols , enòleg; Jordi Bort , sommelier i cap de l'empresa Riedel; i Ramón Roset , com a prescriptor.

CONGRES_TAST2
El tast generà diferents debats entre els participants en el que a més de les seves apreciacions enològiques sorgí alguna que altra controvèrsia com l'efecte de comparació de preus, la diferència entre cava i xampany. Finalment els professionals de la jornada expressaren una vertadera autoestima pels productes elaborats a casa nostra.

Les darreres paraules anaren de la mà del president-degà de l'ACE-CEEC, J.M. Canals, que apuntà a que possiblement necessitéssim una escola de marketing per a formar més completament als enòlegs i que els nostres productes, tot i ser de molta qualitat, aconsegueixin una més bona acceptació en el mercat global.

Nit de l'Enologia 2019

La nit de l'Enologia s'ha celebrat aquest any a la Confraria del Cava (Torre Ramona - Subirats), en un acte de reconeixement a la figura dels enòlegs i professionals que donen valor i sentit a l'enologia.

Guardonats Nit de l'Enologia 2019
S'inicia l'acte de lliurament de premis en les cinc categories establertes.

El primer és un reconeixement a Vadevi, publicació especialitzada en el món del vi . Nascuda el 2009 en una època de crisi i de canvis substancials en el mon de la comunicació ha realitzat una tasca molt rellevant en el reconeixement del vi català arreu, i des d'on vol continuar exercint.

Recull el premi la seva directora, la periodista Margalida Ripoll, de mans del president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu.

El segon premi corresponent al mèrit a la tasca de difusió del món de l'enología, el vi i el seu entorn, recau en Ramon Roset Morera . És professor de la titulació de Sommelier professional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) , i cap de redacció de Vadevi, sots director dels premis Vinari dels vins catalans i tastador en diferents concursos i guies de vins.

Recull el premi al mèrit periodístic Ramon Roset Morera, de mans del country manager de Ravago Chemicals Spain, Albert Marsal.

El tercer premi correspon a una nova categoria, que vol reconèixer el currículum i l'expedient dels alumnes que es formen a la URV en el grau d'enologia . El premi es per a Aleix Solergibert Serra , guanyador del 18è premi Jaume Siurana de la URV amb un projecte vinculat al projecte familiar, i en el que ressalta les múltiples accions que desenvolupa l'enòleg, reafirmant la figura polivalent de l'enòleg. La família Soler Gibert, viticultors des de 1730, conreen les varietat de raïm: picapoll merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i mandó.

Recull el premi al Millor Expedient, Aleix Solergibert Serra, de mans del batlle de Subirats, Pere Pons.

El quart premi ha estat el reconeixement a la llarga trajectoria en el mon del v i d'un professional que ha centrat la seva activitat en la recuperació de les varietats autòctones i els seus noms propis, es tracta de Josep Maria Puiggròs Jové , enginyer agrícola, doctor en història i llicenciat en antropologia cultural, i soci fundador de la ICEA – Institució Catalana d'Estudis Agraris. També en el marc del GREVA (Grup de recerca de les varietats autòctones) ha col·laborat en la publicació del llibre Raïms amb altres actors com Joan Rovira, Montse Nadal, Carme Domingo i Lluís Giralt membres de l'ACE. És un gran defensor de la varietat autòctona del Pla de Bager, el picapoll.

Recull la distinció especial, Josep Maria Puiggròs Jové , de mans del president-degà de l'ACE-CEEC, en Joan Miquel Canals.

Per finalitzar, el cinquè premi que reconeix la dilatada i fructífera trajectòria professional ha recaigut en el president de Juvé&Camps, Joan Juvé Santacana. Ell ha estat l'impulsor i president de Primeras Marcas i president també durant 10 anys de la Confraria del cava. Ha estat membre de l'ACE des de la seva fundació, l'any 1984, i col·labora amb els tallers de tast de l'ACE.

Joan Juvé Santacana ha estat sempre involucrat en el món del cava per situar-lo entre els principals escumosos del món, defensant el seu valor i la seva imatge. Un treball incondicional i un suport permanent que avui els enòlegs catalans li reconeixen.

Recull el guardó a la trajectòria professional, Joan Juvé Santacana, lliurat pel director de l'Incavi, Salvador Puig.

Posteriorment, el director de l'INCAVI , Salvador Puig , en nom de la Generalitat de Catalunya, ressaltà el sentiment d'orgull del sector envers els vins i escumosos catalans.

Sr. Marsal
El patrocinador de la Nit de l'Enologia, Ravago Chemicals Spain , i en el seu nom, Albert Marsal agraeix poder col·laborar amb l'ACE en aquest nit tan especial de reivindicació i valoració de la tasca de l'enòleg i del món del vi en general.

patrocinador
patrocinador

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation