Notes sobre la jornada de valoració tècnica de la verema 2018

El dia 22 de gener de 2019 vam celebrar al Centre Àgora la trobada anual de la Verema.

Enguany van participar en aquesta trobada una trentena d'enòlegs associats que pertanyen a les diferents D.O.s de tot Catalunya.

xerrada verema 2018
Van obrir la xerrada dos associats i membres de l'INCAVI , el Joan Reyes i l'Enric Bartra que ens van donar una visió general de tal com havia anar la verema segons les dades de L'INCAVI, tan des de el punt de vista de sanitat vegetal com de producció. Van explicar la incidència de les pluges de la primavera, al Penedès entre el 10/4 i el 7/6 hi va haver 28 dies de pluja cosa que va afavorir el míldiu amb l'aparició de taques molt prematures, ens tindríem que remuntar al 1995 per trobar xifres similars. Si en un any normal els tractaments oscil·len entre 4 i 6 enguany han oscil·lat entre 7 i 12. No es van detectar diferencies entre cultius ECO i convencionals a l'hora d'afectació de la plaga. En la maduració final algunes varietats primerenques han tingut lleugeres deshidratacions (Chardonnay i Macabeu) en canvi les mes tardanes no(Parellada).

Tot seguit es va anar desgranant el que havia estat la verema en cada una de les D.O.s de Catalunya.

Començant per D.O. Alella segons ens comenta Enric Gil la incidència del míldiu ha sigut mínima, però si que ha destacat la minva de producció deguda als ocells. Les qualitats dels vins i madureses han estat bones.

Tot seguit em parlat de la D.O. Pla de Bages, Miquel Palau ens ha comentat que la pluviometria del 2018 ha estat el doble de un any normal, amb molta incidència del míldiu amb afectació al raïm sense la qual la producció hagués augmentat molt més .La maduració a arribat en unes dades normals acabant de collir les ultimes varietats a mitjans d' octubre. Les graduacions no han estat excessivament elevades perquè no hi ha hagut deshidratació. Ha coincidit amb Gerard Escudé i Carles Playà que la incidència del senglar continua sen molt alta a les finques que no estan vallades.

De la D.O. Costers de Segre l'Israel Ayats ens ha explicat que aquest any hi ha hagut un increment de producció en general degut a la major pluviometria, en general els vins han sigut millors que l'any passat tot hi que les maduracions fenòliques han sigut difícil. En les plantacions noves cal protegir-les sempre del conill ja que en hi ha molts i menjant els brots tendres.

De la D. O. Conca de Barberà en Miquel Cantó ens ha explicat que hi ha hagut una producció inferior a l'any passat. El moment de la verema ha sigut en època norma, no s'ha avançat. En aquesta comarca la incidència del míldiu a sigut petita. Cal dir que ha sigut un bon any per el trepat negre per poder elaborar negres d'aquesta varietat. S'ha comentat la incidència cada vegada més alta dels cabirols, que es menjant els brots tendres, juntament amb el Bages son dos comarques cada vegada més afectades.

En la D.O. Empordà, segons Carles Playà i l'Anna Baqués hi ha hagut un increment de producció, en par per les pluges de primavera i en part per que durant la primavera no ha fet gaire tramuntana i no ha trencat brots. El senglar continua se'n plaga però potser una mica menys que l'any passat la maduració ha arribat en l'època normal, el míldiu ha afectat poc només en alguns punts concrets, bastant menys que fa dos anys que va afectar molt.

La Roser Amorós i el Josep A. Llaquet ens han parlat de la D.O. Montsant en que aquest any la producció ha sigut la mitjana habitual amb una bona qualitat en la tanicitat del raïm negre.

En quan a la D.O. Penedès, segons la Maria Galup, l' afectació del míldiu ha fet que l'increment de la producció no hagi sigut tan alt. També ens comentaven La Marta Fontanals o l'Eva Plazas i l'Oscar Llompart que els controls de maduració a les vinyes s'han fet difícils per la poca homogeneïtat del producte. En Josep Arans ens ha remarcat la poca lògica que te aquest increment de ph que hi ha any rere any, sobre tot en un any com aquest, aquesta mateixa constatació la feien la Pilar Urpi , en Jordi Torrens o el Pedro Muñoz i l'Emili Este ve. També s'ha constatat que els negres han sortit molt afruitats i expressius per vins joves i potser menys adequats per fer criances.

Des de la D.O.Q. Priorar en Franc Vernet ens ha explicat que hi hagut un increment de producció de un 9% respecte el 2017. La maduració ha arribat en període normal. No hi ha hagut incidència del míldiu però si de la cendrosa que segons ens deia el Cesar Torrijos s'ha tingut que tractar mes que per el míldiu. Els vins han tingut unes graduacions gens exagerades amb molt de caràcter de fruita i sense els aromes a pansificació com constatava la Roser Amorós.

D.O. Tarragona hi ha hagut un increment de la producció notable degut a les pluges de primavera. En Josep A. Llaquet ens ha explicat que des de la cooperativa Unió de Reus s'estan potenciant contractes per que no s'abandonin vinyes de les comarques de Tarragona , fent-se càrrec la Unió de direcció de les finques i la seva producció. Això ha fet ja que prop de 500ha estiguin amb aquest regim de treball factor molt interessant ja que la falta de pagesos per comte pròpia en moltes zones es també una epidèmia.

En quan a la D.O. Terra Alta podem dir que hi ha hagut una bona producció i una maduresa en l'època adequada, seguin la tònica general de l'any. Els vins han guanyat una mica de frescor i les graduacions no han passat dels 14ª en general.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation