Associats i Col.legiats que han obtingut Premis Vinari 2018

Vuit enòlegs associats/col-legiats de l'ACE-CEEC obtenen premis Vinari d'Or pels vins que han elaborat i quatre obtenen premis destacats per la seva trajectòria, celler i etiqueta.

El passat mes d'octubre es van lliurar a Vilafranca del Penedès els Premis Vinari 2018, amb 12 categories que entren a concurs i premien Ors, Plates, els Bronzes i els premis especials.

D'entre tots els Vinari d'Or, el premi màxim que hi ha per cada categoria, vuit són per vins que han estat elaborats per enòlegs membres de l'ACE-CEEC: Gemma Plaza, Pere Guilera, Òscar Llombart, Carles Playà, Carme Casacuberta, Joan Rabadà i Xavier Pons i quatre han obtingut premis destacats: Enric Vives, Toni Coca, Antoni Mata i Ivà Gallego . Alguns d'ells ens han explicat que en pensen i què han sentit després d'haver rebut aquests premis.

Cèrvoles Blanc 2016, Cèrvoles Celler (DO Costers del Segre). Gran Vinari d'Or al Millor Vi Català 2018 i Vinari d'Or al Millor Blanc amb Criança

Gemma Plaza és enòloga de Cèrvoles Celler, va rebre el Gran Vinari d'Or al Millor Vi Català 2018 i Vinari d'Or 2018 al Millor Blanc amb Criança pel Vi Cèrvoles Blanc 2016, segons Plaza “és la primera vegada que presenten el Cérvoles Blanc als premis Vinari. En aquest moment elaboren 26 vins diferents, cadascú amb la seva personalitat diferent. Els és molt difícil presentar tots els vins a tots els concursos així que fan selecció cada any de concursos i de vins que presenten al panorama internacional”. Plaza explica que aquest premi és molt important. Ha tingut molt ressò a Catalunya i ha estat molt contenta de veure la seva feina reconeguda. La dimensió televisiva dels premis li ha donat molta presència tant en els mitjans com ara a la distribució. Ha estat molta gent que s'ha interessat pel vi i on trobar-lo.

Sobre el vi blanc explica “que prové d'una viticultura de muntanya a una altitud entre els 700 i els 800 metres als peus de la Serra de la Llena, frontera natural amb la comarca del Priorat i la Serra del Montsant, en una zona de contrast entre el clima mediterrani i el continental, de baixa pluviometria, amb vents suaus que garanteixen la sanitat vegetal de les vinyes. Sòls de bona retenció hídrica amb abundants graves i de textura franc-argilosa, idonis per a una viticultura de qualitat. L'altitud de les vinyes i les nits fresques de Les Garrigues incrementa el gruix de les pells afavorint la concentració d'antocians i tanins alhora que accentua l'acidesa i així la seva frescor. És un blanc de criança elaborat de dues parcel·les: macabeu (Finca Cametes) i Chardonnay (Finca Oliveres). El terrer més accentuat el destinem al Cérvoles Blanc el que ens dóna una mineralitat, un volum i una acidesa notablement remarcats. Maduracions tardanes, amb graduacions i baixos pH, ens ofereixen un blanc únic amb elevades magnituds fenòliques. Fruita exòtica, pastisseria i increïbles contrastos constantment presents en el vi. La fermentació i criança sobre lies en foudre de 3.000L (macabeu) i bótes noves de roure francès de 225 i de 600L de capacitat, amb battonage periòdic per modelar el seu perfil. El vi és molt intens, profund i cremós en boca”.

En quan a les conseqüències que tindrà el reconeixement, explica que encara és d'hora per saber-ho. Creu que tot l'equip ha gaudit del premi i això és una recompensa molt bona. El futur ja es veurà.

Posidonia 2017, Sumarroca (Do Penedès). Vinari d'Or 2018 al Millor Vi Rosat

Òscar Llombart, enòleg del celler, explica que “Sumarroca s'ha presentat al premis vinari des del primer any. Cada any seleccionem alguns vins que creiem que representen més al nostre celler i, de fet, aquest vi rosat és el primer any que el presentem. Anteriorment havíem guanyat el premi vinari al millor negre reserva pel nostre vi Bòria i a la primera edició vam guanyar també amb el Nuria Claverol Allier com a millor cava gran reserva”.

Confessa “que és un premi desitjat per a tots els treballadors de Sumarroca que, cadascú des del seu lloc d treball, han contribuït a elaborar el millor vi rosat en aquesta edició. És una recompensa per l'esforç fet per tot l'equip”

Sobre el vi diu “que es tracta de un vi rosat jove, dels anomenats pàl·lids. és un monovarietal de ull Deltebre que prové d'una parcel-la al costat del celler que històricament s'havia utilitzat per a fer vi negre però que li costava extreure el color més de l'habitual. Al decidir de fer un vi rosat pàl·lid vam triar aquesta parcel-la perquè ens permet fer una maceració a baixa temperatura durant algunes hores sense extreure un excés de color. Acaba sortint un vi aromàtic i molt fresc”.

En quan a les conseqüències que tindrà el reconeixement, explica “que de moment les poques existències que teníem d'aquest vi (és un rosat de l'any) se'ns han esgotat ràpidament. Esperem que la nova anyada agradi de la mateixa manera”.

Mas Pòlit 2016, Celler Mas Pòlit ( DO Empordà).Vinari d'Or 2018 al Millor Negre de Criança

Segons l'assessor del celler, enòleg Carles Playà ja s'havien presentat algun altre cop als Vinari. Explica “que els premis sempre s'han de valorar en la seva justa mesura, tan quan els tens com quan no els tens o bé quedes en segona o tercera posició. Per tan un premi o una valoració alta en una guia és important però ho és més una trajectòria durant anys del celler o en tot cas de l'enòleg. Que et diu un premi o una bona puntuació ?, et diu que estàs fen uns vins, que valorats per altres persones , són molt bons per tan vol dir que estàs en una línia correcte en quan al nivell de qualitat dels vins que elabores”.

Sobre el vi negre explica “que és un vi negre de la collita 2016 que ha passat uns 6 mesos amb bota de roure americà, i després un any en ampolla. Procedent de 3 varietats, bàsicament garnatxa que és majoritària i després cabernet sauvignón i sirà. La zona de producció es a l'Alt Empordà ja a la mateixa serra de l'Albera amb un terreny de pissarra, poc profund i en molt de roquisser. És un vi molt marcat per el terrer ja que les garnatxes i els sirà en aquesta zona tenen molt de caràcter”.

Confessa que al ser un celler molt petit la influència pot ser prou important per donar-se a conèixer i obrir-se a la societat. El premi els pot ajudar en el desenvolupament de l'enoturisme i amb la fidelització de la marca.

Cava Col-lecció Brut Reserva 2012, Vallformosa Cava (DO Cava). Vinari d'Or 2018 al Millor Escumós Reserva

Xavier Pons, enòleg de Vallformosa, explica “que aquest Cava ja l'havien presentat altres vegades, però concretament l'anyada 2012 és la primera vegada. Que hagi estat Vinari d'Or 2018 al Millor Escumós Reserva és un orgull i un reconeixement a la dedicació i a l'aposta per unes idees molt clares de cap a on han de portar el Món del Cava”.

Sobre el cava explica “que és un Cava Reserva brut cupatge de 25% Chardonnay, 25% Macabeu, 30% Xarel·lo i 20% de Parellada de la zona +500. Té un color groguenc fruit de la criança, molt franc i afruitat en nas destacant les notes cítriques i de fruita blanca combinades amb aromes de pastisseria, molt complex. En boca és equilibrat, molt cremós i estructurat i molt llarg amb un postgust que recorda a les fruites tropicals. Molt fresc i molt persistent”.

En quan a les conseqüències que tindrà el reconeixement, explica “que per començar ens donarà molta visibilitat al producte i al celler i ens farà créixer per continuar apostant amb el camí i els objectius que ens hem marcat, i lògicament un increment de les vendes. La setmana següent de rebre el premi van tenir moltes trucades de persones i clients que volien comprar el producte o que el volien tastar. Els va sorprendre molt l'interès que s'ha generat pel producte”.

Celler Vives Ambròs. Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2018

Enric Vives , enòleg i propietari del celler, explica “que cada any han presentat de 4 a 7 mostres i altres anys també han obtingut medalles. És un reconeixement a l'esforç, la dedicació i l'estima per fer bons vins i caves. El fet que haguem obtingut premi en tots els 6 caves presentats (tota la nostra gama), dels més joves als de més criança, per tant de l'any 2009 al 2016, ens indica que hem sabut treure profit del millor de cada anyada i ens indica el camí a seguir. Evidentment és una immensa satisfacció. Sempre ens hem dedicat a elaborar caves de llarga criança, el que en diem Premium, i reconeixements com aquest demostren als nostres clients la bona relació qualitat/preu dels nostres productes i per tant ens ajuda com a celler a la venda dels nostres vins i caves”.

Jaspi blanc 2016, jaspi negre 2014; Sansara 2015. Celler Coca i Fitó. Premi Vinari AGBAR a la Millor Etiqueta de Vi 2018

Toni Coca, enòleg i propietari del celler, explica “que normalment cada any presentem uns quants vins, que sempre és bo que es reconegui la feina feta en els vins, aquest any ens han premiat les etiquetes cosa que també és molt important de cara a les vendes. Si surts a la premsa sempre et coneixen més, això repercuteix lògicament en les vendes”.

Antoni Mata i Casanovas. Premi Vins i Licors Grau a la Millor Trajectòria Professional en el Món del Vi

Antoni Mata Casanovas , enòleg i propietari del celler, va rebre el reconeixement honorífic a la trajectòria professional, segona generació de la família Recaredo. Explica “que és un reconeixement molt emotiu, perquè posa en valor la feina feta durant molts anys en el sector del vi i del Cava. No poden parlar d'un increment de vendes de producte, com possiblement ho tinguin els premis vinculats directament al producte, però no es pot negar l'impacte en la difusió mediàtica de la trajectòria de la segona generació de Recaredo”.

Celler Lagravera. Ivà Gallego. Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic 2018

Ivà Gallego, enòleg del celler fins la passada verema, explica “que ja s'havien presentat en anteriors edicions, però sí que és el primer cop que s'han reconegut tant els vins com el projecte ecològic i biodinàmic del celler Lagravera. Personalment m'emociona especialment aquest reconeixement pel moment en el qual arriba. He canviat recentment de celler i de zona vitícola, i cedir el pas a una nova companya enòloga amb els premis és molt més gratificant i tranquil·litzador per la continuïtat i millora del projecte engegat. Alhora que és un premi per la bona feina feta per tot l'equip, tant la gent que ha treballat i treballa les finques, com l'equip del celler. Alhora que m'esperona pel nou projecte al qual m'he incorporat a seguir en la millora constant de la tasca enològica. I, de tota manera, no voldria deixar de dir, ja que em doneu l'oportunitat que aquests premis sempre són injustos perquè premien uns pocs i, sortosament, en aquest país hi ha moltíssims companys que ho estan fent molt bé i que hi ha molts estils d'elaborar vi i, segurament, s'acaba reconeixent més aquells vins que poden arribar a més consumidors que no pas aquells vins especials que tenen un públic més concret, del tipus vins blancs brisats, en àmfora, naturals, etcètera. La veritat és que per un celler relativament nou, petit-mitjà de la zona de Lleida, de Costers del Segre, és una forma de visibilitzar-se més i arribar més enllà d'on els propis mitjans del celler pot. El fet que els mitjans de comunicació nacionals s'hagin fet ressò dels premis ja s'està veient que han fet créixer l'interès pels vins del celler. Un fet, doncs, esperonador”.

Des de l'ACE-CEEC els felicitem a tots per la tasca realitzada i els donem el nostre suport per a continuar treballant per l'enologia a Catalunya.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation