Agronyam 2018 conscienciarà sobre “l’art de produir, compartir, col·laborar i competir”

El Castell Templer de Barberà de la Conca acollirà la segona edició de la jornada enogastronòmica el dilluns 22 d'octubre

La sessió està indicada per a elaboradors i restauradors i més de la meitat de l'aforament ja està complert

“L'art de produir, compartir, col·laborar i competir” és el títol de la segona edició de la jornada enogastronòmica Agronyam , que tindrà lloc el proper dilluns 22 d'octubre al Castell Templer de Barberà de la Conca (Conca de Barberà). Les conferències dels 6 ponents giraran al voltant de la importància d'arriscar i d'innovar, de col·laborar i de compartir i de crear vincles i complicitats entre els agents del territori per posar en valor els aliments i els estils de cuina que són propis.

Agronyam va dirigit a professionals de la restauració (cuiners, restauradors i periodistes gastronòmics) i a elaboradors i productors locals, principalment del Camp de Tarragona que oferiran un tast dels seus productes a tots els assistents i convidats. L'espai de tast amb què tancarà la jornada presentarà productes i elaboradors de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat, amb el vi com a fil conductor de l'essència agrària del territori amb la col·laboració de la Vinícola de Nulles, l'Agrícola de Barberà i la Cooperativa de Falset Marçà.

Obrirà les jornades l'antropòleg de la Fundació Alicia, Joan Ribas , amb una conferència que porta per títol: ““Bo per menjar, bo per pensar: I què caram té a veure això amb la valorització dels nostres productes”. La Fundació Alicia és el principal centre de recerca de cuina del país, dedicat a la innovació tecnològica, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valorització del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

A continuació prendrà la paraula el xef amb estrella Michelin i cuiner de l'any, Vicent Guimerà , propietari del restaurant L'Antic Molí , a Ulldecona. Amb només 24 anys va obrir el seu restaurant, fent una aposta pels productes locals i ecològics. El 2016 va rebre la primera estrella Michelin i va ser nomenat Cuiner de l'Any de Catalunya per La Vanguardia i el Fòrum Gastronòmic. A Agronyam pronunciarà una conferència amb el títol “Efímer 2018”.

A només cinc dies per tancar el restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar, la xef amb més estrelles Michelin del món, Carme Ruscalleda , serà al Castell Templer de Barberà de la Conca i parlarà als assistents de la importància de “néixer, créixer, consolidar-se i renovar-se per continuar” amb una ponència que ressaltarà la importància de moure's: “L'únic permanent és el canvi”.

La quarta de les ponències la pronunciarà el mestre xarcuter de les Balears i Catalunya, Xesc Reina , que promou de manera molt atrevida i personal l' ”ànima de les sobrassades” des de Can Company . La seva ponència porta per títol “Creativitat, tradició, conseqüències” i versarà sobre la innovació en un món que no és el de la cuina i sobre les dificultats d'arriscar en el sector xarcuter.

Les dues conferències finals les pronunciaran dos col·lectius de referència a Catalunya. Per una banda, Terra i Taula , la unió de productors i cuiners del Baix Penedès que se sustenta en valors com l'ètica, el respecte, el compromís, la qualitat, l'esforç, la cultura del compartir i la professionalitat a l'hora de promoure el consum i la cuina locals. Participaran a Agronyam tres dels seus membres: els cuiners David Vernet i Jordi Guillem i l'oleïcultor Jordi Pascual . “Com potenciar el territori amb una unió de professionals” és el títol de la conferència, que incidirà sobre com una unió natural és necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat.

Vadefoodies , per la seva banda, tancarà la jornada amb la ponència “Dinamització territorial a través de la passió per la gastronomia” amb la intervenció de Joan Fontanelles i Cinto Llanas . L'associació igualadina presentarà els projectes culturals que ha promogut amb la gastronomia com a eix vertebrador i que han aconseguit donar vida a mercats, empoderar espais i connectar comunitats de productors, restauradors i comensals.

La periodista especialitzada en gastronomia, Paula Molés , serà l'encarregada de presentar les ponències i dirigir la jornada. Va estudiar cuina a l'Escola Hofmann i actualment presenta i dirigeix “Un restaurant caníbal a Berlín”, cada dissabte, a Catalunya Ràdio , on defensa que la gastronomia és cultura. Conjuntament amb Salvador García-Arbós elabora l'enciclopèdia gastronòmica Tips a Catalunya Informació. També escriu articles a la revista Cuina. El seu compte de twitter és @PaulaMols i té el bloc paulamoles.com.

Com participar a Agronyam 2018?

Poden apuntar-s'hi professionals de la restauració, perquè és una cita imprescindible per escoltar experiències, revisar trajectòries, conèixer històries d'èxit que triomfen i es reinventen, connectar amb professionals del sector i descobrir productors i elaboradors del Camp de Tarragona.

Però també poden participar-hi productors i elaboradors del Camp de Tarragona, principalment del territori d'actuació del Consorci Leader del Camp ja que és una oportunitat per escoltar experiències d'èxit, agafar idees i palpar les últimes tendències. Però també una bona ocasió per arribar al seu públic potencial: restauradors, cuiners, foodies i periodistes gastronòmics reunits per primer cop a Barberà de la Conca. Una ocasió per mostrar la qualitat del seu producte, exposar-se i enfortir-se com a professionals i com a territori. Ambdós perfils professionals han de reservar plaça abans del proper divendres, 12 d'octubre, a través de l'enllaç https://goo.gl/forms/UW67PZgczKy4eySD3 .

Tota la informació i les novetats del programa es compartiran a les pàgines de Facebook i Twitter d'Agronyam i s'emprarà l'etiqueta #Agronyam2018 .

La jornada és una iniciativa organitzada pel Consorci Leader de Desenvolupament del Camp​ , pel projecte Muntanyes Modernistes, Catalunya Emprèn i pel projecte Gustum amb la col·laboració de l'Associació d'Hostaleria de Tarragona​, que patrocina la conferència del xef Vicent Guimerà. Agronyam 2018 també compta amb la complicitat de l'Ajuntament de Barberà de la Conca, l'Associació Fet a l'Alt Camp, Fet a la Conca i el Consell Comarcal del Priorat.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation