El tap de suro és la referència mundial per als consumidors de vins i escumosos

EUA, França i Itàlia lideren el consum de vi a nivell mundial, mentre que a la Xina es preveu un creixement del consum en un 5% per a aquest 2018

A nivell mundial, per a més del 90% dels consumidors el tap de suro és l'opció de tancament preferida

La producció mundial de vi descendeix, però el consum continua en augment. L'any 2017 va tancar amb una producció mundial de vi estimada en 246,7 Mill. HL, fet que suposa un 8,4% menys que l'any anterior, mentre que el consum es va taxar en 243 Mill. HL, un 3,4% més que el 2016, mantenint la tendència alcista iniciada el 2014.

Amb un consum de vi en constant augment, basat principalment en mercats internacionals com la Xina i els EUA, on les previsions de creixement del consum es preveu que s'elevin en un 5% i 2%, respectivamente1, conèixer la percepció dels consumidors serà clau per refermar l'exportació de vins espanyols.

Davant d'aquesta realitat, Iniciativa CORK, agrupació d'associacions i institucions del sector del suro a Espanya, presenta els resultats de diferents estudis independents sobre les preferències dels consumidors internacionals en matèria de tapament de vins i escumosos. D'aquests estudis, es revela que el tap de suro és la preferència per a més del 90% en els principals mercats consumidores2.

Xina: el tap de suro, segell de qualitat per als vins

El mercat vitivinícola xinès està madurant a passos de gegant. Xina està en vies per convertir-se en el major comprador de vi del món. En 2017 es va situar en quarta posició, només superada pels EUA, Regne Unit i Alemania3. A més, la Xina ja ocupa el cinquè lloc en consum de vi amb 17,9 milions d'hectolitres, segons dades de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). En aquest sentit, la percepció del consumidor de vi en matèria de tancaments és ben clara: el 97% dels xinesos creu que el suro natural és beneficiós per a la qualitat del vino4.

Així mateix, el 95% del top 100 de vins més venuts a la Xina està tancat amb suro natural5, dada que corrobora la tendència cap al tap de suro natural establerta en el mercat asiàtic.

EUA: la qualitat del vi la determina el tap de suro

El consum de vi als EUA va arribar als 32,2 milions d'hectolitres l'any passat. A més, els EUA s'ha consolidat com el primer mercat importador mundial de vi en termes de valor en fregar els 5.300 milions d'euros, segons dades de l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMv). El vi espanyol ja és el sisè més importat en territori americà, per darrere del francès, italià, xilè, argentí i australià.

Els consumidors americans no tenen dubte sobre quina marca la qualitat d'un vi: el 97% dels nord-americans afirmar que el tap de suro és sinònim de vi d'alta o molt alta qualitat.

Itàlia, França i Espanya: principals productors mundials de vi, ferma aposta pel tap de suro

Encara són tres mercats de la vella Europa els que lideren la producció mundial de vi: Itàlia (42,5 Mill. HL), França (36,7 Mill. HL) i Espanya (32,1 Mill. HL). No obstant això, el consum no és inversament proporcional.

Itàlia, el principal país productor de vi, és el tercer on més vi es consumeix, i on el 86% dels consumidors considera que el tap de suro natural és sinònim d'un vi de qualitat (Gfk, el juliol 2017).

En el cas de França, el segon país pel que fa a producció i consum de vi a nivell mundial, el 83% dels consumidors prefereix el tap de suro natural per a vins i escumosos (Opinion Way, el juny 2017).

El panorama a Espanya és el més paradoxal. Tercer en producció, és el setè en consum. No obstant això, la preferència del consumidor està definida: el 95% dels espanyols tria el tap de suro com el millor tancament per a vins i caves (Iniciativa Cork, el juliol 2017).

En paraules de Joan Puig, President de la AECORK i portaveu de la Iniciativa Cork Espanya: "És indiscutible que els consumidors nacionals i internacionals associen la qualitat als vins tancats amb tap de suro. El caràcter natural i reciclable d'aquest material i la seva capacitat per mantenir les aromes i propietats intactes del vi fan que sigui l'opció de tancament preferida durant generacions, tant per cellerers, professionals i experts del sector, així com per als consumidors de tot el món ".

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation