Suro, disseny, vi i cava es donen la mà en la I edició del concurs EnoDesign Experience

Iniciativa Cork organitza el primer certamen per al disseny sobre el tap de suro entre deu dissenyadors

El concurs busca reivindicar el valor del tap de suro com a element experiencial en ampolles de vi i cava

La DOP Cava i la DOQ Rioja formen part del projecte per conèixer l'essència del treball dels cellers de cada Denominació

Iniciativa CORK, agrupació d'associacions i institucions del sector del suro a Espanya, presenta la primera edició del concurs EnoDesign Experience. El certamen, dirigit a dissenyadors professionals, busca reivindicar el valor del tap de suro com a element experiencial en ampolles de vi i cava.

La I edició de EnoDesign Experience arrenca amb la col·laboració de la DOP Cava i la DOQ Rioja. Un total de deu dissenyadors, dividits a parts iguals entre vi i cava, i elegits per un jurat format per membres d'Iniciativa Cork, ha gaudit com a punt de partida d'una experiència enològica sensorial i inspiracional a la DOP Cava i DOQ Rioja, respectivament. En elles s'han conegut de primera mà el treball de vinicultors i enòlegs, i han après l'essència de la tasca en cellers per després poder desenvolupar els dissenys de plasmar en els taps de suro de vi i cava.

L'experiència en la DOP Cava va comptar amb la visita d'enclavaments tan coneguts com Caves Llopart o el celler Can Ràfols dels Caus. En elles es van realitzar tasts i workshops per introduir-se de ple en el món del cava amb els cinc sentits.

De la mateixa manera, cinc creatius gràfics van poder estimular la seva inspiració en la DOQ Rioja visitant cellers tan reconegudes com Camp Vell, Contino, Vinya Reial i Marqués de Riscal.

Compte enrere per al disseny guanyador
Els deu dissenyadors seleccionats tenen fins al proper 6 de juliol per poder treballar en les seves propostes de disseny sobre tap de suro -cava o vi-.

Una vegada conclòs el termini de lliurament, els dissenys es publicaran els perfils d'Instagram, Facebook i Twitter d'Iniciativa CORK. El nombre de likes que obtingui cada projecte en dos comptes suposarà un 50% de la valoració final. El 50% restant serà decidit a través de la votació del jurat d'experts d'Iniciativa CORK, de la DOP Cava i de la DOQ Rioja, que tindrà en compte la creativitat, el caràcter disruptiu, la viabilitat i l'aportació de nous punts de vista .

D'aquesta manera sortiran elegits dos guanyadors, un per la categoria de tap de suro de vi i un altre per la categoria de tap de suro de cava.

La cerimònia de lliurament dels dos premis tindrà lloc en l'edició d'enguany dels Premis Gla d'Or, sopar de gala anual organitzada per AECORK el 13 de juliol a Mas Marroch, espai d'esdeveniments del Celler de Can Roca, a Vilablareix (Girona).

Els cinc dissenyadors participants en EnoDesign Experience a la categoria de disseny sobre tap de suro per a cava són Albert Virgili, Carles Sala (Bulldog Studio), Judith Antolín (Judith Antolín Studio), Julián Giménez i Robertson Callum. Per part del disseny sobre tap de suro per a vi, els seleccionats són Beatriz Ortega (Imbo Design), Mique (estudi Mique), Óscar Ortega (estudi MásTres), Pablo Ferrer (Mola Studio) i Vicente Fernández (estudi Imaxinemos).

El tap de suro, un valor segur

El caràcter natural, biodegradable i 100% reciclable converteixen el suro en un material netament sostenible, atributs que fan del tap de suro ser l'opció de tancament preferida pels espanyols per a vins i caves. Així ho va demostrar l'estudi La percepció dels espanyols davant els diferents tipus de tancament elaborat per Iniciativa CORK, segons el qual el 95% dels espanyols tria el tap de suro millor tancament per a vins i caves. A més, en termes de qualitat, el 83% dels espanyols associa el tap de suro amb un vi d'alta qualitat, xifra que frega el 100% a la franja de qualitat mitjana i alta.

A més, no només el consumidor tria tap de suro, sinó que els propis bodeguers també aposten per aquest tipus de tancament. El tap de suro influeix en la vinificació dels vins i millora les propietats organolèptiques dels mateixos, permetent que els vins estiguin en contínua evolució. Així mateix, el suro contribueix a l'evolució positiva dels tanins, la millora del gust a la boca, l'arrodoniment del cos del vi o l'eliminació de les aromes reductius, entre d'altres.

"Des d'Iniciativa Cork estem orgullosos de la gran acollida que està tenint la I edició EnoDesign Experience. Amb aquest concurs volem reivindicar que a més de ser el tap de suro natural el millor tancament per a vins i caves, també és un llenç comunicatiu en què els dissenyadors i bodeguers poden despertar emocions en els consumidors en un dels moments més importants, just quan es destapa una ampolla de vi.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation