La temperatura; el secret per treure el tap de suro de la millor manera

La matemàtica britànica Dra. Eugènia Cheng desenvolupa la fórmula per aconseguir el millor 'pop' en obrir una ampolla de cava o xampany. Per treure el tap de la millor manera, l'ampolla ha de refredar en una glaçonera amb gel durant 40 minuts fins als 6,7 graus centígrads. El tap de suro s'ha de treure exercint mínima pressió amb la mà. L'experiment situa el so perfecte entre els 8.000Hz i els 12.000Hz.

CORK infografia
Destapar una ampolla de cava o xampany és un símbol universal de celebració, però com podem evitar que el festiu 'pop' es converteixi en una explosió incontrolada de bombolles? Amb les festes nadalenques a tocar, la professora universitària Dra. Eugènia Cheng ha desenvolupat una fórmula matemàtica per aconseguir obrir l'ampolla de manera perfecta. El secret resideix en la temperatura, és a dir, en com es refreda l'ampolla.

Mitjançant un programari d'anàlisi d'espectres, la doctora Eugènia Cheng, membre honorífica del Departament de Matemàtiques i Estadística de la Universitat de Sheffield, ha descobert les claus per al destapament perfecte. La investigació revela que el so de destapar més plaent es troba en un nivell constant entre els 8.000Hz i els 12.000Hz, franja coneguda com "so brillant" pels enginyers i tècnics d'àudio.

Aquest espectre de so atreu a cau d'orella humà, ja que en ser una freqüència constant, genera sons plaents que s'assimilen al de la música o el cant dels ocells, a diferència dels tons amb una intensitat de freqüència oscil·lant, que causen sorolls desagradables, com el de les ungles esgarrapant una pissarra.

Amb l'objectiu que tothom pugui aconseguir el 'pop perfecte' a casa aquest Nadal, la Dra. Cheng va recórrer a les matemàtiques i es va centrar en dues variables, temperatura i pressió manual, per a desenvolupar la fórmula del destapament perfecte.

Els resultats revelen, d'una banda, que una ampolla de cava o xampany ha de ser refredada a 6.7 graus centígrads. Seguidament, el tap de suro s'ha de treure exercint una força mínima d'extracció.

L'experiment de la doctora Cheng indica que, a la pràctica, una nevera tipus només refreda una ampolla de cava o xampany fins als 11 graus. D'aquesta manera, per aconseguir les condicions òptimes del destapament perfecte a 6.7 graus, l'ampolla ha de ser refredada en un recipient amb gel durant 40 minuts.

En refredar l'ampolla de cava o xampany durant més temps perquè arribi a temperatures més baixes, les bombolles internes tenen menys energia i es requereix menys pressió manual per treure el tap de suro perquè hi ha menys gas. Amb aquest mètode, el destapament genera un so molt agradable per les orelles.

La doctora Cheng comenta: "El so del destapament d'una ampolla està, sense cap dubte, associat a la celebració. No obstant això, sempre hi ha hagut debat sobre si el destapament ha de ser sorollós i escumós, o tranquil i reservat, i volia trobar la resposta a través de l'aplicació de principis matemàtics ".

Joan Puig, portaveu de la Iniciativa CORK i president d'AECORK, afegeix: "El destapament d'un tap de suro natural és un so especial i únic que s'ha de celebrar. La investigació de la doctora Cheng és fascinant i esperem que durant aquestes festes la gent gaudi trobant el destapament perfecte ".

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation