Fer salut entre vinyes

Per Ruth Troyano, periodista i sommelier. Màster en Planificació i Gestió del Turisme Enològic.

“Les activitats complementàries a la visita i al tast, costa que funcionin” diu amb franquesa Maria Baró, responsable d'Enoturisme a Caves Vilarnau . Al celler de Sant Sadurní, que pertany al grup González Byass, tenen més de 15 activitats enoturístiques programades al llarg de l'any, a banda de les estacionals, com un taller de poda ara que és temps d'eliminar la fusta vella del cep. “El que més funciona són les visites combinades que fem amb l'espai xocolata Simón Coll, el celler Albet i Noya, el Centre d'Interpretació del Cava La Fassina o un dinar al Mirador de les caves”, reconeix. No obstant això, els cellers s'obstinen a dissenyar activitats noves per atraure l'interès de visitants i harmonitzar el món del vi amb les tendències del moment com ara la pràctica esportiva, el running , el ioga o el coaching .

Senderisme a Caves Vilarnau
Senderisme a Caves Vilarnau
A Vilarnau, fan tours amb bicicleta elèctrica que guia un instructor. Els participants recorren les vinyes i els camins plens d'història per finalitzar l'activitat amb un tast dels seus caves. També programen activitats lúdiques i didàctiques pensades per a grups d'empresa per desenvolupar aptituds directives i de lideratge. “Aprendre a viure la vida, com aprenem a assaborir el vi”, diu el lema de la proposta que està clarament vinculada al coaching . “Les activitats esportives agraden, sobretot el segway perquè és nou, divertit, còmode i només necessites tenir habilitat”, explica Maria Baró. I afegeix: “Hi ha molt interès a fer activitats a dins o a prop de les vinyes, és atractiu viure la terra, però són activitats que funcionen amb grups d'empreses o particulars, amb un pack i un pressupost ja definits”.

Ioga a Albet i Noya
Ioga a Albet i Noya
Hi ha cellers catalans que fa anys que conviden a “connectar-se amb un mateix” a través d'una disciplina mil·lenària com és el ioga. Al Penedès, el celler Albet i Noya , el primer a elaborar un vi ecològic a l'Estat espanyol el 1978, ha començat a programar aquest any jornades d'esport i salut, de moment sense l'entusiasme esperat, malgrat la qualitat de la proposta. Amb el lema “Activa cos i ment entre vinyes”, a Sant Pau de l'Ordal tenen la voluntat de seguir-ho promovent com a activitat enoturística. “Volem compartir activitats que incentivin un estil de vida saludable per a tots els públics. Per als nens, hem dissenyat tallers de ioga infantil o de batuts de fruita saludable. Per als adults, un taller de la tècnica oriental medicinal txi-kung pensada per equilibrar cos i ment, a través del moviment i de la respiració. També una xerrada dinàmica d'introducció a les tècniques hipopressives i una masterclass de zumba”, explica Núria Martí, responsable de Comunicació. L'entorn amable condiciona al resultat positiu de l'activitat: retrobar-se amb un mateix.

El món del vi busca connectar amb disciplines noves però la maduresa d'oferta i demanda no estan encara equilibrades. O potser és que no saben com harmonitzar. Hi ha un gran repte en la comercialització de l'activitat enoturística com explica el sociòleg i escriptor Lluís Tolosa al seu darrer llibre “Marketing del enoturismo”. La seva proposta d'èxit passa per no ignorar la figura del distribuïdor. Tanmateix, Tolosa reflexiona al llibre sobre la necessitat de simplificar propostes i evitar organitzar activitats enoturístiques infinites que acaben no tenint el públic desitjat.

Marató del Priorat
Marató del Priorat
Probablement, les que tenen més sortida donat el volum de participants són les iniciatives enoturístiques esportives que es programen un cop a l'any. Al Penedès, ja s'ha consolidat l'Enocursa de Cellers Torres que es corre al maig, amb un recorregut circular de 10 quilòmetres que convida a practicar el running entre vinyes i acaba amb tast de vins. Un territori pla i agradable que res té a veure amb els corriols i camins de muntanya mediterrània del Priorat, més severs, on té lloc el primer diumenge d'octubre la Marató del Priorat . La novetat que introdueix aquesta cursa organitzada per l'associació Dracsrunners és que als punts d'avituallament se serveixen a més a més de begudes isotòniques, vins de prestigi d'una vintena de cellers, per exemple, el d'Álvaro Palacios. De fet els cellers formen part del circuït i la cursa compta amb el suport de la DO Montsant i de la DOQ Priorat.

Enocursa Torres FOTO:Salvador Romeu
Enocursa Torres FOTO:Salvador Romeu
A la mateixa regió vitivinícola, el celler Mas Doix amb celler a Poboleda organitza anualment l'Entrevinyes. Amb el paisatge de la vinya ja mudat als colors ocres i granats de la tardor, els participants corren o caminen 13 o 9 quilòmetres per senders plens d'història, memòria i cultura. “La cursa és un homenatge a les vinyes veremades. Va néixer el 2012 amb un grup de 20 amics meus i ha anat creixent en contingut i participants. Aquest any que hem estat 200”, explica Valentí Llagostera, propietari. “Per Mas Doix és fonamental la intersecció entre l'espai agrari, la pràctica esportiva i la contemplació del paisatge. De fet, als inicis les parelles dels que venien al Priorat a córrer, anaven a fer la ruta del silenci al voltant de la Cartoixa d'ScalaDei”, explica. Ara, poden participar a la caminada. “El Priorat és una comarca que s'ha de viure des de l'arrel. Experimentar les seves històries, caminar-les i tastar-les és l'única manera d'entendre-la”. Ho diuen a Mas Doix però es pot fer extensible a moltes altres zones de vi del país.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation