Els enòlegs valoren la qualitat de la verema 2016

Una vintena d'enòlegs i enòlogues associats de referència de cada DO van participar a la xerrada del dia 31 de gener del 2017 que es va celebrar a Vilafranca del Penedès i que va servir per fer un balanç tècnic de com va anar la verema 2016.

A les 18:15h, el president de l'ACE el sr. Cantos va donar inici de la xerrada donant la benvinguda als assistents i donant la paraula al sr. César Torrijos, representant la zona del Priorat i Montsant. Torrijos va indicar l'estranyesa de la verema d'enguany on ha costat molt arribar a la maduració en varietats com la Carinyena, i a nivell de quantitat de verema, lleugerament inferior.

Seguidament, es va passar la paraula al sr. Miquel Cantó en representació de la zona de la Conca de Barberà, on comenta que ha sigut un bon any pels vins tipus base cava, doncs la maduració no ha sigut gaire alta. A nivell de producció ha estat superior al any passat.

La següent zona a debat va ser la del Pla de Bages, representada per el sr. Gerard Escudé i el Degà del CEEC, el sr. Carles Playà. De la verema en aquesta zona es puntualitza que ha nivell de producció ha sigut com la darrera verema (2015) però diferenciada en dos zones dins la mateixa D.O, amb molt bona acidesa. En aquesta zona es fa un ressò especial sobre la problemàtica del senglar en la viticultura, que confirmen la resta de les representacions de totes les zones vitivinícoles.

A continuació, va exposar la verema el sr. Jordi ParÍs en representació de Costers del Segre. Aquí, París va indicar la dificultat d'aquesta verema, ja que a nivell climatològic, tant la sequera, com la gelada i la pedregada, ha fet minvar moltíssim la producció arribant a la pèrdua d'un 90% en certes finques.

El sr. Enric Gil va ser el següent en participar, representant la zona d'Alella aportant també la problemàtica del senglar, així com la sequera d'aquest any, que va suposar la merma d'un 30% de la collita.

Novament, el Degà de la CEEC sr. Playà, aquesta vegada representant la zona de l'Empordà, va explicar que enguany, degut a la climatologia, s'havia perdut part de la collita per míldiu al raïm i a la flor, i que la problemàtica del senglar era creixent.

La sra. Susana Pascual en representació de la zona Cava-Tarragona indica que la millor pluviometria d'aquest any, comparativament amb altres zones vinícoles, ha donat una producció normal.

Per acabar amb les zones amb representació directa van participar el President de l'ACE el sr. Toni Cantos, el sr. Antonio Orte, el sr. Oscar Llompart, el sr. Jaume Casanella, la sra. Anna Velázquez, i la sra. Agnès Nadal. Varen exposar els temes de la zona del Penedès, on la sequera d'aquests últims anys ha causat una gran merma de producció aquesta verema, i elaboracions complicades.

En resum, la mitjana productiva de Catalunya ha disminuït en relació a la verema 2015, sent més acusada a la zona Penedès, Terra Alta, Alella i Costers del Segre. Per altra banda, a la zona de la Conca de Barberà ha tingut un increment. La resta ha donat produccions semblants a la verema anterior.

La problemàtica del senglar també ha comportat bona part del temps de la xerrada, doncs va en increment, donant ja en l'actualitat pèrdues significatives al sector, i el més important, sense veure'n una possible solució.

L'organització agraeix a tots ells la seva participació i espera que en la propera verema puguem comptar amb major nombre d'opinions.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation