Sis enòlegs associats de l’ACE obtenen premis Vinari d’Or pels vins que han elaborat

El passat mes d'octubre es van lliurar a Vilafranca del Penedès els Premis Vinari 2017, uns guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l'any i on hi van participar 870 referències de 235 cellers de Denominacions d'Origen catalanes. Un grup de 70 tastadors van ser els encarregats de valorar els vins i designar quins són els millors d'aquesta edició.

Premis Vinari 2017 - FOTO: Jordi Play
Premis Vinari 2017 - FOTO: Jordi Play
D'entre tots els Vinari d'Or, el premi màxim que hi ha per cada categoria, sis són per vins que han estat elaborats per enòlegs membres de l'Associació Catalana d'Enòlegs. Hem parlat amb ells perquè ens expliquessin què han sentit després d'haver rebut aquest premi, així com que ens definíssim com és el vi que ha estat guardonat.

Turó de les Abelles 2013 – Finca Viladellops
Gran Vinari d'Or, Vinari al Millor Vi Ecològic i Vinari d'Or al Millor Vi de Guarda
Carlos Nieto és enòleg de Finca Viladellops, que va rebre el Gran Vinari d'Or, el Vinari al Millor Vi Ecològic i el Vinari d'Or a Millor Vi de Guarda pel Turó de les Abelles 2013, el vi que ha obtingut més reconeixements en aquest certamen. Segons Nieto, “després de 15 anys treballant en aquest celler és una recompensa. Estic molt agraït per haver crescut professionalment amb Viladellops i per haver mantingut sempre un estil”. El Turó de les Abelles 2013 ens el descriu com “un selecció: és el fruit de les millors files de la vinya, de sòl calcari i molt pobre; amb fermentació esponàtnia amb barrica, fet que equilibra el vi des de bon principi, guanyant en volum, i que s'ha criat en les millors barriques del celler. Només són 2500 ampolles, però és el vi més costós d'elaborar”.

Joan Giné Blanc 2015 – Buil & Giné
Vinari d'Or al Millor Blanc de Criança
Per César Torrijos , enòleg de Buil & Giné, és una satisfacció i un reconeixement a la feina feta, un premi per a tot l'equip.
Sobre el vi explica que s'ha de beure com un vi negre: “és un blanc amb bóta que necessita un temps d'ampolla. Té molta corpulència, fruita confitada que es mescla molt bé amb la fusta. Un vi blanc a l'estil dels brisats que es feien abans, un homenatge als vins blancs tradicionals del Priorat”.

Coca i Fitó Rosa 2015 – Coca i Fitó
Vinari d'Or al Millor Rosat
Toni Coca , enòleg i propietari del celler, ens confessa que està content: “el premi és important perquè no és un rosat convencional, no surt al mercat abans de l'estiu com la major part de rosats, sinó que surt després i evoluciona molt bé”.
Segons Coca, el vi és “un rosat fresc, amb molta potència en boca. No busquem la part juvenil de fruita, sinó que busquem més evolució a través de la bóta. Llavors és quan apareixen més minerals, balsàmiques. Durant 2 o 3 anys més tard encara està perfecte per beure.

Vendrell Olivella Brut Nature Original 2013 - Mas Gomà 1724
Vinari d'Or 2017 al Millor Escumós Reserva
L'enòleg d'aquest celler, Joan Manuel Vendrell Ferret , explica que és un “reconeixement a la tasca que fem en tot el procés, des de la vinya fins l'ampolla; tot un honor haver obtingut aquest premi tenint en compte el nivell que hi ha entre tots els que s'hi ha presentat”.
Vendrell ens explica que és un Brut Nature de la collita 2013 compost majoritàriament per xarel·lo: “molt fresc, persistent, bombolla molt fina, molt bon equilibri. Cava molt gastronòmic i que agrada molta gent, també als que no són gaire amants del cava”.

Vilarnau Gran Reserva Vintage 2011 – Caves Vilarnau
Vinari d'Or 2017 al Millor Escumós Gran Reserva
Eva Plazas és l'enòloga de Caves Vilarnau i confessa que “és un reconeixement molt important de la feina feta durant molts anys. En els Vinari havíem fet bronze, plata, però mai or. I valorem molt aquest premi perquè és un tast a cegues amb un jurat molt professional, d'enòlegs, sommeliers i periodistes, gent que està constantment tastant vins”:
Del cava explica que “ té cinc anys de criança, però encara manté molta frescor. A nivell aromàtic compta amb les característiques d'un cava gran reserva: torrats, mel, fruits secs, però encara té aromes primaris de fruita. Un ventall aromàtic molt interessant. En boca té molt de greix i estructura, molt cremós. És una de les grans virtuts del cava, compaginat amb la frescor que té”. Afegeix que és ideal per acompanyar un àpat de principi a fi.

Peralada Garnatxa de l'Empordà 12 anys 2004 – Castell de Peralada
Vinari d'Or 2017 al Millor Vi Dolç, Ranci i de Postres
Segons l'enòleg de Castell de Peralada, Delfí Sanahuja , “aquest premi és un reconeixement a la feina de tot l'equip del celler. A més, el Vinari és un premi català i que et reconeguin a casa és gratificant”.
Sobre el vi dolç, explica que “és un vi dolç que ha estat 12 anys en barrica, té un caràcter que tira cap a ranci, tot i ser dolç, amb notes oxidatives, però busca molt la frescor i amb molt bon pas de boca, no es fa empallegós”. Sanahuja afegeix que és un dolç “amb la personalitat d'un dels típics vins de la zona: la garnatxa dolça com un dels vins dolços com la garnatxa de l'Empordà”.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation