Dues entitats socials del Penedès i de l’Empordà-Girona reben 12.000 euros de Verema Solidària, per a la inclusió social i laboral de persones amb dis

La iniciativa recapta 19.812 euros a través d'un micromecenatge, amb la participació de 608 persones que han tallat amb l'exclusió social a quatre veremes organitzades enguany al Penedès i l'Empordà

Les donacions permetran a Fundació Astrid-21 i Fundació Mas Albornà millorar significativament els seus projectes, i a part s'oferirà formació gratuïta en captació de fons a entitats dels territoris implicats

L'equip de Verema Solidària, la iniciativa que vincula vi, territori i sensibilitat social, va lliurar ahir un total de 11.887,20 euros a les dues entitats principals beneficiàries de la campanya de micromecenatge organitzada per “tallar amb l'exclusió social”, lema de la iniciativa enguany. Va ser el moment clau de l'acte de cloenda de la campanya 2017, que va tenir lloc a Umami Barcelona, espai enogastronòmic col·laborador, Fundació Mas Albornà i Fundació Astrid-21, entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, destinaran els fons a finançar i millorar els seus projectes Senectus i Construint oportunitats , que afavoreixen, respectivament, la inclusió social de persones en procés d'envelliment, i la inclusió laboral de joves amb discapacitat.

Gràcies a les donacions de 302 persones, famílies i grups a la campanya de micromecenatge oberta a Goteo.org per participar a accions de verema, reservar vi o inscriure's a un tast, Verema Solidària ha recaptat en aquesta segona edició 19.812 euros. Per tant, ha superat els 18.000 euros de recaptació òptima que s'havia fixat com a objectiu, duplicant la de l'any anterior, i ha reunit a 608 persones entorn a les veremes. Dels fons així recaptats, es destinarà un 80% als projectes esmentats de les dues entitats socials del Penedès i Empordà-Girona, i a sengles formacions en captació de fons gratuïtes per al conjunt d'entitats dels dos territoris. El 20% restant sufragarà costos d'estructura i de la plataforma Goteo.org. Per tant, tal com ja es va fer a la primera edició, 8 de cada 10 euros aportats al micromecenatge es destinaran a donar suport a entitats socials locals.

Van fer entrega dels xecs per import de 5.943,60 euros a cadascuna de les dues entitats beneficiàries, en Jaime Raventós, de Raventós i Blanc, i en Santi Redondo, de Celler Credo, en representació de tots quatre cellers coorganitzadors - La Vinyeta i Celler Cooperatiu d'Espolla van excusar la seva presència.

En el cas de la Fundació Mas Albornà, aquesta donació s'invertirà al projecte Senectus , que permet a persones amb discapacitat intel·lectual viure en condicions dignes el seu

procés d'envelliment. Es finançaran materials específics per millorar la seva mobilitat, serveis de fisioteràpia, i d'altres que les normes i les institucions sanitàries no tenen en compte per atendre aquestes persones que envelleixen abans que la població general per a la que dissenyen els programes de gent gran. En el cas de la Fundació Astrid-21, amb aquesta donació es milloraran els recursos oferts als 22 joves amb discapacitat intel·lectual inclosos fins ara al projecte Construint oportunitats, a Girona i l'Empordà, que els forma i acompanya en el procés d'integració laboral a l'empresa ordinària. S'incorporaran més i millors materials de simulació per a què adquireixin habilitats clau i tindran més opcions per trobar feina gràcies a les hores addicionals de professionals de la integració laboral que podrà finançar l'entitat.

Aquestes entitats van resultar guanyadores el passat mes de maig dels Premis Verema Solidària 2017, quina dotació es determina en funció de les aportacions fetes pels participants a les accions de Verema Solidària i altres iniciatives solidàries relacionades. Tanmateix, també altres entitats amb finalitat social es beneficiaran de la campanya; es podran inscriure a una jornada de formació en captació de fons, gratuïta, que es convocarà al Penedès i a l'Empordà durant els pròxims mesos.

El balanç d'aquesta segona edició de Verema Solidària és molt positiu, tant per la recaptació com per l'abast territorial que ha aconseguit la iniciativa. I és que si a la primera edició es va fer una sola verema, a Finca Parera, al Penedès, enguany la iniciativa ha inclòs quatre accions de verema, dues al Penedès – a Celler Credo i Raventós i Blanc - i dues a l'Empordà – a La vinyeta i a Celler Cooperatiu d'Espolla. I si llavors es van recaptar 9.130 euros, enguany s'ha més que doblat la recaptació, amb el que l'impacte als projectes de les entitats serà més significatiu. Menció especial mereixen les iniciatives solidàries espontànies que en paral·lel han promogut caves i cellers. Recaredo, Cavas Castellroig i CavesTorelló, demanant a la seva Jornada de Portes Obertes anual una donació simbòlica per a Verema Solidària, que van aportar al micromecenage. Ruben Parera, de Finca Parera, aportant-hi un percentatge de les vendes del seu vi Fins els Kollons . Aquestes donacions individuals en el rang dels 400 als 1.000 euros a partir d'accions relativament senzilles son un bon exemple del que la iniciativa vol generar: que el món del vi obri camí a la solidaritat com un aspecte present al dia a dia de més activitats i de més empreses.

Durant l'acte, els organitzadors van confirmat que hi ha cellers interessats en coorganitzar l'edició del 2018, i que la voluntat és donar continuïtat a la iniciativa. També van presentar en primícia el vídeo amb moments clau de les accions de verema 2017. Serà una eina ideal per poder explicar cóm és una experiència de verema, i per obsequiar els qui ja hi ha participat. Vegeu el vídeo aquí: https://youtu.be/BSHHoFgWqSY

Pròxima cita, maig de 2018: tast de presentació dels vins de Verema Solidària

Els quatre vins elaborats amb raïm recollit pels veremadors i veremadors solidàries al Penedès i a l'Empordà estaran disponibles a la primavera del 2018. Els coneixeran en primícia les persones inscrites al tast maridat exclusiu de Verema Solidària 2017 que oferirà en Josep Roca, cofundador, cap de sala i sommelier del restaurant El Celler de Can Roca. La cita és el 15 de maig, a l'Espai Marroch, espai per esdeveniments dels germans Roca.

Tant els cellers del Penedès com els de l'Empordà estan elaborant uns vins únics i irrepetibles, mantenint l'essència i el saber fer de cadascun. El vi de Celler Credo és 100% xarel·lo, el raïm estrella del celler, i el de Raventós i Blanc - l'altre celler participant al Penedès - un vi blanc de xarel·lo amb un 40 % de parellada. A l'Empordà, el celler La Vinyeta, fidel al seu estil atrevit, elabora un vi rosat de merlot, i el Celler Cooperatiu

d'Espolla, un vi negre de samsó (carinyena) provinent de la vinya centenària que vàrem veremar al setembre. A aquests vins s'afegirà un cinquè, el Xarel·lo 2017 de Verema Solidària de Finca Parera, el primer que es va produir dins el marc de la iniciativa. Amb aquesta varietat i tipicitat, i de la mà d'en Josep Roca, un dels millors sommeliers del món, el tast de presentació serà sens dubte un luxe per als sentits.

Qui ha fet possible l'organització de Verema Solidària

La segona edició de Verema Solidària ha comptat amb la col·laboració indispensable dels quatre cellers coorganitzadors: *La vinyeta, Celler Credo, Raventós i Blanc i Celler Cooperatiu d'Espolla. La iniciativa està organitzada per l'associació Impulsa Fundraising, gestora global de Verema Solidària, especialista en captació de fons per a entitats del tercer sector, amb el suport de professionals voluntaris de diferents àmbits.

La viabilitat econòmica de l'edició 2017 ha estat possible gràcies a les empreses i institucions patrocinadores següents: Coral Transports & Stocks, Caves Gramona, New Group Maquinària Moderna, Consell Regulador de la DO Penedès, Consell Regulador de la DO Empordà, Ramondín i Joan Cortiada. I també a les col·laboracions de Cafès Novell, Euroselecció-Riedel, Kartox, Alvilardan, Cal Feru, Ajuntament de Figueres, Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia i Creu Roja Catalunya, aportant productes, materials i serveis.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation