Xuriguera i Faixedas: “Ens manca un discurs propi de país, autèntic i potent. El vi fa de mirall del país que tenim”

Per RUTH TROYANO.

Bevem pels ulls va ser el primer capítol de Glops , el programa sobre cultura de vi que en Carles Xuriguera i en Fel Faixedas com a directors estrenaven tot just ara fa un any a TV3. El vi català tornava a la televisió autonòmica per la porta gran, deixant el Canal 33 on dos anys abans s'havia deixat d'emetre En clau de vi amb Marcel Gorgori i Josep Roca. El vi català recuperava un espai necessari a la televisió, però en un horari gens favorable: dissabtes al vespre minuts abans del telenotícies. No obstant això, “les audiències van ser molt bones, doblant les de l'espai cinematogràfic que hi havia abans, amb 120.000 espectadors” expliquen en Xuri i en Fel. Després de 20 anys treballant plegats, per primer cop han iniciat un projecte en solitari. Els continua reunint l'amistat covada durant el pas del temps, i també l'espai radiofònic setmanal a Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio on el vi és protagonista, amb el to esbojarrat que els caracteritza. Els entrevistem a tots dos, després que l'Associació Catalana d'Enòlegs (ACE) els hagi guardonat per la seva tasca divulgativa en el món del vi.

Carles Xuriguera i Fel Faixedas. FOTO: Jordi B. Oliva
Carles Xuriguera i Fel Faixedas. FOTO: Jordi B. Oliva

- Com neixen els 13 capítols temàtics de Glops ?
- (Fel) La productora ens va oferir un projecte que no ens motivava gens i els vam dir que si mai volien tractar del món del vi, teníem una proposta a punt. Un any després d'haver-ho comunicat, van voler moure-ho.

- Quina és la clau per comunicar bé el vi?
- (Xuri) Cada mitjà té la seva singularitat. A la ràdio sabem que hem de ser divertits, ràpids, cal anar al gra, explicar anècdotes personals i deixar parlar els qui en saben i comuniquen bé. I busquem els vins que ens agraden i que saben que interessen a l'audiència.

- (Fel) A Glops volíem desmitificar el vi. Bevíem Finca Garbet de Peralada amb banyador i a la platja, a 40 graus. El secret està en parlar del vi des de l'arquitectura, el disseny, els estils de viticultura i vinificació… Vam emprar la fórmula d'implicar-nos i de comparar models, per exemple Ferrer Bobet al Priorat vs. Celler Frisach a la Terra Alta. Si tenim algun mèrit és el d'haver fet baixar el vi del pedestal on era, acostar-lo a la gent jove i fer-lo distès i divertit”

- (Xuri) La tele no suporta l'espiritualitat del vi, la beguda de la humanitat des dels segles dels segles, l'allò de “ho visc, ho sento i m'ho crec”. Vam tenir clar que no fèiem vi, sinó tele. No hi ha de moment segona temporada, però de fer-se'n en sortiria un molt millor programa.

- Un moment especial a Glops ?
-
(Xuri) La trobada amb Joan Ignasi Domènech al seu celler de Capçanes. Després de gravar, vam tastar infinitat de garnatxes velles. Però, al vi, el fa especial el moment i les persones amb qui el comparteixes. També recordem una tarda plena de saviesa a la vinya amb en Ton Mata de Recaredo.

- (Fel) Sí, els vins es recorden pels moments. Aquest cap de setmana amb una colla d'amics ens vam cardar un Quest que guardava, un AT Roca i una garnatxa negra de LaFou .

En Carles Xuriguera està ara immers a les 8 hectàrees de vinya de Mas Patiràs a la DO Empordà. El treball de camp i al celler li ocupa el 80% del seu temps i aviat veuran la llum 4 vins després de 5 anys de treball. En Fel ha estrenat l'espectacle de música i teatre “Bona nit, benparits” que gira al voltant del néixer, créixer, reproduir-se i ressuscitar, el cicle de la vinya si volem veure-hi paral·lelismes. Distants en l'activitat diària però units per la “burocràcia pesada” en les respectives professions i per estar “en un procés d'aprenentatge paral·lel, evolucionant i acceptant els nous entorns” afirmen que quan es troben, es fan costat. Aquest seu és ara un temps per descobrir-se, l'un als escenaris i l'altre al camp. Diu en Xuri que només treballant al camp “te'n fas càrrec de la veu de la pagesia d'aquest país”. Els preguntem com veuen el sector del vi i responen amb claredat just abans d'entrar a la ràdio i presentar el vi de Jordi Miró del Celler Carlania (DO Conca de Barberà):

- (Xuri) El vi és la terra, és la gent, és un territori. Pateix dels mateixos problemes que Catalunya: la desunió, una direcció que estira de les regnes per frenar els altres, amb guerres internes que al consumidor no li interessen. Ens manca un discurs propi de país, autèntic i potent. El vi fa de mirall del país que tenim.

- (Fel) Hem trobat molta il·lusió i bona intenció en els projectes més joves (Succés, Frisach, Xitxarel·lo…) però sí, hi ha desunió al sector del vi.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation