Europa aposta per la millora de la sostenibilitat vitivinícola de la Comarca del Priorat

L'objectiu del Projecte LIFE PRIORAT+MONTSANT és demostrar un model innovador de producció vitivinícola sostenible i d'alta qualitat. El projecte cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el programa LIFE, compta amb 1,5 milions d'euros de pressupost.

Life Montsant Priorat

El projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT "Eficiència en l'ús dels recursos per a la millora de la sostenibilitat del sector vitivinícola de la comarca del Priorat", està cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el programa LIFE, destinat a donar suport a projectes demostratius que contribueixin al desenvolupament sostenible i al compliment de les polítiques ambientals de la UE i els Estats membres.

Aquesta iniciativa està impulsada per un Consorci de cinc entitats, liderada per VITEC (Centre Tecnològic del Vi) que, al costat de la Denominació d'Origen Montsant, la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, l'empresa de serveis per la sostenibilitat Lavola 1981 i la Plataforma Tecnológica del Vino, treballaran durant els propers 4 anys per desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible a la comarca del Priorat, mitjançant l'ús sostenible dels recursos, que sigui posteriorment reproduïble en altres regions vitivinícoles, espanyoles i europees.

Durant els últims 30 anys, la comarca catalana del Priorat s'ha convertit en un model d'èxit internacional en la producció de vins d'alta qualitat gràcies a l'acurada elaboració dels seus vins i l'aprofitament del seu patrimoni vitícola, natural i cultural. Avui, en un context de creixent competència internacional i davant d'un mercat cada vegada més exigent i ambientalment responsable, els 170 cellers adscrits a les denominacions d'origen de la regió s'enfronten a nous reptes relacionats amb la sostenibilitat del cultiu de vinya i l'elaboració de vi, la conservació de l'entorn natural o la reducció de l'impacte ambiental del sector.

En aquest marc, neix el Projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT que es desenvolupa durant el període 2016-2020, amb una inversió de més d'un milió i mig d'euros. Aquesta aposta europea per un model de producció vitivinícola sostenible, espera poder disminuir de manera considerable l'ús de recursos, tant en camp com al celler, incloent l'ús de fertilitzants químics i pesticides, substituint-los per altres més respectuosos amb el medi ambient.

Logo Life
El projecte també contribuirà a l'aplicació d'estratègies per reduir l'impacte mediambiental del cicle de vida del vi produït a la comarca del Priorat, mitjançant la implantació de les regles de càlcul PEF WINE (pilot de la iniciativa "Petjada ambiental de Producte” de la UE).

Una altra de les novetats del projecte és impulsar l'enoturisme ecològic que suposa el desenvolupament d'un model basat en els principis de la sostenibilitat social, econòmica i ambiental, que contribuirà a fomentar el posicionament de la Comarca del Priorat com una destinació de vi sostenible.

En definitiva, tal com indica en Sergi de Lamo, responsable institucional i coordinador del projecte, LIFE PRIORAT+MONTSANT "és un model innovador per a una producció de vi sostenible i d'alta qualitat que, a més, proporcionarà les bases i les eines més adequades a favor d'un enoturisme sostenible."

Sobre LIFE PRIORAT+MONTSANT

LIFE PRIORAT+ MONTSANT és un projecte que persegueix desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible a la Comarca del Priorat, mitjançant l'aplicació d'un conjunt de metodologies per a l'ús eficient dels recursos naturals en tota la seva cadena de valor, que sigui posteriorment replicable en altres regions productores de vi de la Unió Europea.

El projecte es duu a terme per un consorci format per de cinc entitats: VITEC (Centre Tecnològic del Vi), com a coordinador, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen del Montsant, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada del Priorat, la empresa de serveis per la sostenibilitat Lavola 1981, SA i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV).

LIFE PRIORAT+ MONTSANT té un pressupost global de 1.529.153 euros, compta amb la contribució financera del programa LIFE+ de la Unió Europea, i es desenvoluparà durant quatre anys, de juliol de 2016 fins al juny del 2020.

Més informació

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Telèfon 93 891 2550 · 
facebooktwitterslideshareWine Moderation