Torna el vi de tina enmig de la vinya

Aprofitant que s'ha acabat la verema de 2014 al Bages, els responsables del celler Abadal han organitzat un matí de trobada amb coneguts i experts del món del vi per compartir i aprendre del seu projecte de “vi de tina”, un mètode ancestral d'elaboració en unes edificacions de pedra seca úniques al món.

Aquest celler que té una estreta vinculació amb el territori, respon al compromís d'expressar els seus vins amb la singularitat d'aquesta terra. I per això endega projectes importants pel patrimoni, un dels principals és la recuperació de les tines de la comarca amb l'objectiu de revitalitzar aquest llegat únic, una barreja de civilització, paisatge i cultura. Mas Arboset de Rocafort és la culminació d'aquest procés. En aquesta finca s'han impulsat la recuperació d'una antiga vinya de més de 70 anys i els treballs de recerca i el cultiu de més de deu varietats natives, entre les quals destaquen el sumoll, la pansera, el punxó fort, el garnatxot, el mandó, el picapoll, el trobat, la cua de moltó, la malvasia de Manresa, una varietat fumada que encara no té nom, etc. Durant l'any 2014 ja s'han plantat 900 ceps de les diferents varietats que es van trobar i empeltar d'aquesta finca.

El propietari d'Abadal, Valentí Roqueta anomena “bogeria compartida” a tot l'esforç i passió que ha promogut amb aquest projecte de recuperació, “un projecte forçosament romàntic i, sobretot, de tocar de peus a terra”.

Vi de tina Abadal
En aquesta ocasió s'ha fet un tast en primícia del vi que està fermentant actualment a la tina, i s'ha comparat amb l'ampolla del vi de Tina Mas Arboset 2013, resultat de la primera vinificació que es va dur a terme l'any passat, primer any del “vi de tina”. Miquel Palau, l'enòleg d'Abadal, ha dirigit el tast, explicant que aposten per recuperar la història i la tradició, de tornar a l'antiga, no només amb el record dels nostres avis, també amb el coneixement actual, amb l'avenç tecnològic. “Amb l'esforç i coneixement es poden recuperar les coses”. També assenyala que “tots ens devem al nostre territori, i a més de la nostra feina aquí, sentim molt les coses què hi fem”. I així es pot comprovar amb el tast d'aquests vins de tina que serveixen “per explicar el que tenim darrere”. El migdia s'ha fet el descubat de la tina de Mas Arboset i s'ha embotellat simbòlicament la primera ampolla que han pogut degustar els assistents de l'acte i els productes de proximitat de Mura a càrrec del restaurant Cal Carter. La visita a les tines i a les vinyes ha comptat amb la presència del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha reconegut la gran tasca d'aquest celler.

Com és un vi de tina

Antigament es plantaven ceps barrejats perquè el “cupatge” es feia a la vinya. Les varietats blanques i negres s'entraven a la tina en el mateix moment i es vinificaven de manera conjunta. I així estan elaborant aquests vins de tina a Mas Arboset. Tot i que en el cupatge hi domina una varietat, les altres treballen com a reforç. De les vinyes de Rocafort, es destaca que era de les zones a on el vi sempre feia un grau més que a la resta. El seu terreny pobre i les parcel·les abruptes en són els responsables.
El cas del tast del vi Mas Arboset 2014, trobem un vi molt nítid i brillant, de roig molt viu, en nas tenim encara molta presència de les brises, aromes de l'entorn que hi és molt present. La finca està envoltada de bosc, les notes balsàmiques i d'herbes mediterrànies (fonolls, romaní, farigoles, pinassa), així com de fruita vermella fresca i una acidesa molt marcada. El Mas Arboset 2013, és un vi també molt balsàmic, amb notes de fulla de pi i llorer, fruita més madura, panses, amb un perfil aromàtic que perdura tant en nas com en boca, i ambdós són molt amables al degustar-los.

Les tines de pedra seca

Una tina (en altres llocs també s'anomena “cup”) és una construcció folrada on fermenta el most després d'aixafar el raïm.

Les tines de vinya del Bages van aparèixer a finals del segle XVI, es van consolidar durant el segle XVII i es van estendre àmpliament amb el creixement de la vinya dels segles XVIII i XIX. La construcció d'aquests singulars dipòsits de pedra va respondre a la necessitat de rebaixar els costos i el temps del transport del raïm des dels camps de conreu fins a les tines situades al costat de les masies, en un moment d'una gran demanda de vi a causa de la crisi de la fil·loxera a Europa.

Només als termes municipals de Mura, Talamanca i Rocafort es conserven més d'un centenar de tines de vinya que són testimoni viu de l'època d'esplendor de la vinya i el vi al Bages, especialment entre els anys 1860 i 1890. Durant el segle XIX el Bages va ser la comarca de Catalunya que més hectàrees de vinya tenia plantades i més hectolitres de vi produïa (el 1860, el 64 % de les terres conreades de la comarca eren de vinya).
Gairebé la meitat d'aquestes tines es concentren a la vall del Flequer i la riera del Mura, i la majoria formen conjunts de tines i barraques de pedra seca de gran valor històric, arquitectònic i cultural, que constitueix una de les joies del patrimoni enològic de Catalunya.

FONT: Vadevi.cat

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation