El perquè d’un Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues

El perquè d'un Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues

Com se sap, el cultiu de la vinya a casa nostra ve d'èpoques remotes. Documentalment els autors romans ja en parlaven en el segle I aC. Més tard durant el segle XIV viu Arnau de Vilanova metge i alquimista, un dels primers estudiosos del vi. Però serà Louis Pasteur (1822-1895) qui donarà un gran impuls a l' enologia científica i és a partir de llavors que l'enologia és reconeguda com la ciència del coneixement del vi.

Tot aquest bagatge històric i d'altres més recents van fer que el 1984 es creés l'Associació Catalana d'Enòlegs (ACE). Entre les finalitats de l'ACE hi ha la de vetllar pel progrés de la ciència enològica a través del reconeixement legal de l'activitat dels enòlegs, la seva protecció jurídica, etc. Aquestes aspiracions ens van portar a impulsar des de la mateixa ACE el Col·legi d'Enòlegs de Catalunya.

Cal dir que el sector vitivinícola a Catalunya és important amb una producció d'uns 180 milions d'ampolles de vi de les diferents denominacions d'origen i més de 200 milions d'ampolles de cava. Aquests números representen un terç dins la indústria agroalimentària catalana amb una facturació que supera els 1000 milions d'euros i en la qual hi treballen més de 20000 persones.

L'enologia és la ciència del vi i l'enòleg, el professional responsable que intervé en tot el procés productiu des de la vinya a l'ampolla per tal de garantir al consumidor final la salubritat del vi des del punt de vista alimentari.

Per això, l'ACE creu que des del marc d' un col·legi professional podrà defensar millor aquest aliment dins el conjunt de la nostra dieta.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation